• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > – Viktig å vise hvem vi er

– Viktig å vise hvem vi er

Publisert 26.05.2013 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

– Det er en fôrflåte, med automatiske lys, som skal reflektere nordlyset på vinteren. 

Marius Agledahl sitter konsentrert bak pulten i klasserommet. Det er tidlig mandag morgen og gruppe A på Høgtun skole i Loppa kommune er allerede i full gang med skole uten om det vanlige. De to neste dagene skal elevene drive havbruk.

En av gruppene forteller nærmere om prosjektet sitt. Stolt av at vi er her

Høgtun er første skole ut i Grieg Seafoods kompetanseprosjekt ”Aqua – akademiet”.

– Vi må vise oss frem og fortelle hvem vi er. Enten det er her i Øksfjord eller i noen av de andre kommunene vi er i, sier leder for organisasjon og utvikling i Grieg Finnmark, Roger Pedersen.  – Folk har lett for å lese negative overskrifter. Vi må bli flinkere til å fortelle hva vi gjør. Ved å involvere skolen, får både elever og foreldre i langt større grad muligheten til å se og oppleve.

Aqua-akademiet ble startet som et internprosjekt, men sammen med konsulentselskapet Kreativ Industri i Alta har en tatt det hele et skritt videre. En av hovedtankene bak prosjektet er å gjøre innbyggere i kommunene mer bevisst på at de bor i en kommune med lakseproduksjon.

 – Laks er viktig for Loppa. Vi produserer sunn sjømat. Bare her i Øksfjord produserer vi 200.000 middagsmåltid hver dag. Det er noe å være stolt over for alle som bor her, sier Pedersen.

Skal en drive eget havbruk, trenger en inspirasjon. Elevene i Øksfjord var og selv ute på fjorden for å se hvordan havbruk i dag drives. Foto: Grieg SeafoodEget havbruk

- Så gøy. Æ kose mæ skikkelig. Dette er mye mer gøy enn vanlig skole, forteller Gaute Olsen. I løpet av de to dagene får Gaute og de andre elevene en tur på sjøen, smake på laks og bli inspirert til å legge frem sitt eget havbruksprosjekt.

– Hele prosjektet handler om at elevene må ta del og vise initiativ. Her på skolen har vi delt elevene i fire grupper. Mot slutten av dag to, skal hver gruppe legge frem en ferdig prosjektskisse om hvordan de kunne tenke seg å drive havbruk i Øksfjord, forteller Pedersen.


– Vi har tro på laks kombinert med blåskjell.

Gruppe C er innom Pedersen og kollegene på biblioteket for å prøve ut ideen. En annen av gruppene har valgt kongekrabbe.

– Er det for lite med produksjon av 60 krabber i løpet av et år, spør en av elevene?

Superkokk Johnny Trasti tryllet frem over 30 ulike lakseretter i Øksfjord i løpet av to dager. Foto: FHLGourmet fra skolekjøkkenet

Mens elevene bruker kreativiteten i klasserommet fylles skolens korridorer av behagelig duft. På kjøkkenet står tidligere kjøkkensjef i regjeringskvartalet og Årets kjøkkensjef i 2009, Johnny Trasti.
 
– Jeg lager vel et 30 talls ulike retter basert på laks i løpet av disse dagene. Det er artig å bli utfordret slik. – Så er det og bra å få barn og unge til å spise fisk. Det trenger de, supplerer Trasti.

Erling Thomasen er rådgiver og lærer i 10. Klasse på Høgtun. Da Grieg tok kontakt for snart et år siden, tente han på ideen.

– Dette prosjektet går rett inn i læreplanen. Havbruk er vår verden, her lærer en om bærekraft, matproduksjon, teknologi, økonomi. Det er fantastisk å se hvor godt tilpasset dette er. Dessuten trenger vi i Øksfjord å vite mer om en så viktig aktør i lokalmiljøet.

Sent på ettermiddagen blir skolekjøkkenet omgjort til gourmetrestaurant. Roger Pedersen forteller litt om selskapet til foreldrene før Johnny Trasti står klar med lakserettene.

– Nå blir det laks til hverdags. Så fantastisk godt det er og så flott at Grieg er her i Øksfjord Jeg ble virkelig inspirert i ettermiddag, sier en av foreldrene.
 


Vil du lese mer?

Svært viktige forskningsmidler

Publisert 26.05.2013 Sjømat Norge

Sjømat Norge roser regjeringen for mer penger til fiskeriforskning i revidert statsbudsjett.

Sjømaten er den del av klimaløsningen

Publisert 26.05.2013 Sjømat Norge

Sjømat som del av klimaløsningen

Sjømat Norges høring til Havbruksmeldingen

Publisert 26.05.2013 Sjømat Norge

Havbruksmeldingen mangler konsekvensutredning på sentrale områder.  

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies