– Det er en fôrflåte, med automatiske lys, som skal reflektere nordlyset på vinteren. Marius Agledahl sitter konsentrert bak pulten i klasserommet. Det er tidlig mandag morgen og gruppe A på Høgtun skole i Loppa kommune er allerede i full gang med skole uten om det vanlige. De to neste dagene skal elevene drive havbruk.
Stolt av at vi er her
Høgtun er første skole ut i Grieg Seafoods kompetanseprosjekt ”Aqua – akademiet”.
– Vi må vise oss frem og fortelle hvem vi er. Enten det er her i Øksfjord eller i noen av de andre kommunene vi er i, sier leder for organisasjon og utvikling i Grieg Finnmark, Roger Pedersen. – Folk har lett for å lese negative overskrifter. Vi må bli flinkere til å fortelle hva vi gjør. Ved å involvere skolen, får både elever og foreldre i langt større grad muligheten til å se og oppleve.
Aqua-akademiet ble startet som et internprosjekt, men sammen med konsulentselskapet Kreativ Industri i Alta har en tatt det hele et skritt videre. En av hovedtankene bak prosjektet er å gjøre innbyggere i kommunene mer bevisst på at de bor i en kommune med lakseproduksjon.
– Laks er viktig for Loppa. Vi produserer sunn sjømat. Bare her i Øksfjord produserer vi 200.000 middagsmåltid hver dag. Det er noe å være stolt over for alle som bor her, sier Pedersen.
Eget havbruk
- Så gøy. Æ kose mæ skikkelig. Dette er mye mer gøy enn vanlig skole, forteller Gaute Olsen. I løpet av de to dagene får Gaute og de andre elevene en tur på sjøen, smake på laks og bli inspirert til å legge frem sitt eget havbruksprosjekt.
– Hele prosjektet handler om at elevene må ta del og vise initiativ. Her på skolen har vi delt elevene i fire grupper. Mot slutten av dag to, skal hver gruppe legge frem en ferdig prosjektskisse om hvordan de kunne tenke seg å drive havbruk i Øksfjord, forteller Pedersen.
– Vi har tro på laks kombinert med blåskjell.
Gruppe C er innom Pedersen og kollegene på biblioteket for å prøve ut ideen. En annen av gruppene har valgt kongekrabbe.
– Er det for lite med produksjon av 60 krabber i løpet av et år, spør en av elevene?
Gourmet fra skolekjøkkenet
Mens elevene bruker kreativiteten i klasserommet fylles skolens korridorer av behagelig duft. På kjøkkenet står tidligere kjøkkensjef i regjeringskvartalet og Årets kjøkkensjef i 2009, Johnny Trasti.
– Jeg lager vel et 30 talls ulike retter basert på laks i løpet av disse dagene. Det er artig å bli utfordret slik. – Så er det og bra å få barn og unge til å spise fisk. Det trenger de, supplerer Trasti.
Erling Thomasen er rådgiver og lærer i 10. Klasse på Høgtun. Da Grieg tok kontakt for snart et år siden, tente han på ideen.
– Dette prosjektet går rett inn i læreplanen. Havbruk er vår verden, her lærer en om bærekraft, matproduksjon, teknologi, økonomi. Det er fantastisk å se hvor godt tilpasset dette er. Dessuten trenger vi i Øksfjord å vite mer om en så viktig aktør i lokalmiljøet.
Sent på ettermiddagen blir skolekjøkkenet omgjort til gourmetrestaurant. Roger Pedersen forteller litt om selskapet til foreldrene før Johnny Trasti står klar med lakserettene.
– Nå blir det laks til hverdags. Så fantastisk godt det er og så flott at Grieg er her i Øksfjord Jeg ble virkelig inspirert i ettermiddag, sier en av foreldrene.
Vil du lese mer?
Fiskeridirekoratet sendte nyleg ut høyring på korleis dei ser for seg fangst av kongekrabbe i 2025. Her...
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.