Fiskeri- og kystministeren fikk nylig overlevert en rapport om tekniske endringer i Råfiskloven. Uttvalg som har arbeidet med endringene foreslår mindre justeringer. FHL frykter for at arbeidet ikke vil føre til tilstrekkelige endringer i Råfiskloven, sier direktør for industri, Geir Ove Ystmark.
-Det foreslås kun små justeringer. Skal vi lage fremtidsrettede systemer bør vi tenke lengre enn til å flikke litt smått.
Han mener at mandatet utvalget har hatt i seg selv har begrenset muligheten til å finne de beste løsninger. Mandatet ga kun rom for tekniske justeringer. Spørsmål om eierskap til salgslagene, hvor mange salgslag man trenger og hvilke oppgaver de bør ha var utenfor utvalgets mandat. Ystmark mener at dette er spørsmål som må diskuteres hvis vi skal finne de beste løsninger.
-Når det i tillegg ble et partssammensatt utvalg så ble det mest tekniske endringer, sier Geir Ove Ystmark, direktør industri i FHL.
Hva med monopolet?
Ystmark legger også vekt på at spørsmålet rundt eierskapet bør sees nærmere på.
-Det er bred enighet om at vi trenger ordninger for å sikre god ressursdokumentasjon. Her gjør salgslagene en god jobb. Det er også viktig at vi har ordninger som sikrer fiskerne oppgjør, og som organiserer gode rammer rundt førstehåndshandelen. Derimot er det en gåte for meg at vi i 2011 skal tviholde på at fiskerne ensidig skal kunne eie slike institusjoner. Derfor burde eierskapsspørsmålet blitt løftet sterkere frem, sier Ystmark.
FHL er imidlertid fornøyd med at et flertall i utvalget foreslår at det etableres en voldgiftsordning ved konflikt om minsteprisene. En slik løsning vil hvis den blir vedtatt føre til at salgslagene mister sin ensidige rett til minsteprisfastsettelse, og at en oppmann overtar retten til minsteprisfastsettelse ved uenighet. FHL har i tillegg stresset at det burde være en voldgiftsordning ved uenighet om omsetningsformer. Det har spesielt innenfor sildesektoren være større konflikter knyttet til dette enn til minsteprisene. Noe som skyldes at sildesektoren består av en flåte med en helt annen struktur.
-Store og gjennomstrukturerte ringnotrederier har ikke behov for minstepriser, men vil maksimere fortjenesten ved å tvinge alle til å omsette via auksjoner. Denne konflikten har flertallet i utvalget skygget unna, og Ystmark er klar på at fiskeindustrien ikke kan akseptere en løsning hvor det ikke gjøres endringsgrep i sildesektoren.
-Det føles litt vanvittig at utvalgets flertall har landet på å verne om de rikeste og mektigste i norsk fiskerinæring, ringnotrederiene. Det er de som beskyttes sterkest når utvalgets flertall ikke vil se på voldgiftsordning på spørsmål utover minstepris. Jeg kan umulig se for meg at alle i utvalget har skjønt det, sier Ystmark.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.