Sjømat Norge og Sjømatbedriftene er svært tydelig på at all påvirkning på miljøet som følge av produksjon av sjømat, skal være innenfor gjeldende regelverk. En må og hensynta både utslippstillatelser og kapasitet til resipient. Høstens tilsynsaksjon fra Miljødirektoratet på landbaserte anlegg viser at selskapene kan bli bedre.
– Gode internkontroll system, dokumentasjon av egne utslipp og hvilken påvirkning dette har på resipienten er noe alle bedrifter skal ha kontroll på, sier fagsjef for miljø i Sjømat Norge, Trude H Nordli
Miljødirektoratet undersøkte i fjor høst landbasert akvakultur. Tilsynet viser for dårlig oppfølging og etterlevelse av miljøregelverket, spesielt innenfor utslippskontroll, internkontroll, miljøovervåkning og renseanlegg.
– Vi har fortsatt en vei å gå for å skape nødvendig forståelse og oppfølging av miljøregelverket hos noen av våre medlemsbedrifter, sier Nordli.
– Graden av alvorlighet er varierende, men like fullt skal regelverket følges.
Undersøkelsene ble gjennomført i 77 anlegg i Norge, noe som utgjør 25 prosent av totalen. De fleste av disse er medlemmer i enten Sjømatbedriftene eller Sjømat Norge. Direktør for havbruk i Sjømatbedriftene, Kjetil Hestad, gir sin fulle støtte til Nordli.
-Vi som næring må sette større krav til oss selv. Det er ikke et spørsmål om man skal følge regelverket, dette er noe man skal gjøre. Vi trenger å jobbe hver eneste dag for å sørge for at miljøavtrykket etter næringen blir redusert, sier han.
Hestad uttrykker også at han er glad for at det gjennomføres tilsyn, og at det som er avdekket er noe man må ta lærdom av.
-Vi kan ikke godta at bedrifter har manglende internkontroll og for dårlige kontrollrutiner. Dette må det tas tak i og forbedres med en gang, fremholder han.
Begge organisasjonene har siden 2016 vært i dialog med Miljødirektoratet flere ganger for å se på hvordan en kan standardisere målinger for å beregne utslipp fra landbasert industri, og finne gode metoder for å se på utviklingen i resipient. Mange medlemsbedrifter opplever i dag at regelverket er komplisert og at det bør forenkles. Det har heller ikke vært enhetlige krav til landbaserte anlegg.
Både Sjømat Norge og Sjømatbedriftene synes det er positivt at det blir gjennomført tilsyn, og at denne tilsynsaksjonen vil bli brukt nettopp til å se på hvordan en kan standardisere kravene til landbasert industri.
-Vi ønsker en tettere dialog med miljøforvaltningen slik at vi sammen kan finne måter å bli bedre på i fremtiden, sier både Nordli og Hestad
Dokumentasjon av utslipp og god kontroll på forholdene i resipienten er viktig for miljøet. Både Nordli og Hestad har tro på at næring og forvaltning sammen vil finne gode løsninger, og at både forenkling og standardisering av miljøkrav vil være positive bidrag for å bli bedre.
Begge organisasjonene vil ha dette høyt på agendaen også i årene fremover.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Dato er satt – det er bare å legge inn i kalender. Programmet blir lagt ut her...
Miljødirektoratets tilsynsaksjon viser tydelig at vi kan bli bedre, sier Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.
Årets mellomoppgjør er vedtatt av LO/YS. Det betyr at lokale forhandlinger kan starte.