I statsbudsjettet for 2009 ble det foreslått å innføre eiendomsskatt for oppdrettsanlegg. Nå har regjeringen utvidet forslaget til også å gjelde andre næringer som bruker kysten og sendt det ut på høring
– Det er oppsiktsvekkende at kommunene samlet, ifølge høringsnotatet, vil få mindre inntekter enn før. Det skyldes at olje- og gassnæringen sparer mye penger. Forslaget inneholder også en skatteskjerpelse for kystnæringene som hittil ikke har hatt eiendomsskatt, men ikke nok til å veie opp for lettelsene for petroleumsnæringen, sier Ystmark.
Forslaget om å gi kystkommunene anledning til å skrive ut eiendomsskatt kom opp som et alternativ til en såkalt arealavgift for oppdrettsnæringen.
– FHL er positive til at regjeringen ikke innfører arealavgift. Vi frykter at en slik særskatt vil svekke næringens konkurransekraft. Samtidig skjønner vi ikke hvorfor man vil innføre en eiendomsskatt som samlet gir kommunene mindre inntekter kombinert med at olje- og gassnæringen får skattelette på bekostning av bærekraftige arbeidsplasser i kystsonen, sier han.
FHL er i utgangspunktet positiv til at en større del av skatteinntektene som genereres i kystsonen bør komme kystkommunene til gode
– Sånn sett tar vi til etterretning at vi pålegges eiendomsskatt i likhet med fastlandsindustrien, og er positiv til at Finansdepartementet foreslår nøytralitet slik at næringene i kystsonen behandles likt. Vi kan likevel ikke unnlate å peke på at timingen i forhold til finanskrisen er veldig dårlig, sier Ystmark som også mener det er behov for en bredere vurdering av forslaget om eiendomsskatt for næringsvirksomhet i kystsonen.
– Betyr dette at vi for eksempel skal få økt skatt ved tekniske forbedringer som hindrer rømming fra anleggene? Og hva med oppdrettere som veksler mellom lokaliteter i flere kommuner? Videre kan en slik skatt også være hemmende for nye arter som torsk og blåskjell. Dette er økonomisk marginale næringer stort potensial for vekst og arbeidsplasser i distriktene, sier han.
FHL vektlegger også at det er viktig med likt takseringsgrunnlag i hele landet for å hindre forskjellsbehandling.
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.