– Skal vi klare å løse PD-utfordringene, må det gjøres noe med regelverket og myndighetenes strategi for håndteringen av utfordringen. Myndighetene må legge til rette for nye grep nå, sier direktør for helse og kvalitet i FHL, Henrik Stenwig.
I all produksjon med matproduserende dyr oppstår det produksjonssykdommer med ulike årsaker som næringene må håndtere på beste måte og innenfor gjeldende regelverk. Dette gjelder også Pancreas disease (PD).
Lakseprodusentene har den siste tiden hatt en rekke utfordringer med PD. Bare siden nyttår er det registrert 10 påvisninger i Midt-Norge, noe som har medført store kostnader for flere selskap. Det er i områdene nord for Hustadvika at næringen ber om et endret regime som på en bedre måte ivaretar hensynene både til sykdomsbekjempelsen og sjømatproduksjonen.
– Myndighetene har pålagt havbruksselskapene å slakte ut all fisk på en lokalitet, dersom viruset er påvist. Vi ser nå at dersom man velger å holde fast på et slikt regime, blir kostnadene knyttet til å bekjempe viruset større enn kostnadene med å ha tilstrekkelig kontroll med selve sykdommen, sier Stenwig.
FHL har denne uken sendt et brev til Fiskeri- og kystdepartementet og Mattilsynet med flere innspill til nye tiltak.
Akseptabelt nivå
PD forårsakes av et virus som ikke kan medføre sykdom på annet enn fisk, og virusforekomst har ingen betydning for fisken som mat for folk. Viruset har ulike varianter, der noen er mer vanlig enn andre. Virus kan være på fisken over lengre tid, og uten at det medfører sykdomsutbrudd. Utslakting-strategien innebærer derfor at påvisning av virus ofte vil medføre at også fisk som ikke er syk må fjernes.
– Så lenge det er sykdommen som kan kontrolleres, og ikke virusforekomsten, kan en ikke ha det slik at funn av virus på en fisk skal føre til total nedslakting på en lokalitet. Det blir rett og slett for kostnadskrevende og uten at man er sikre på at viruset faktisk blir fjernet fra området, sier Stenwig.
– Vårt klare standpunkt er at målsetningen skal være å begrense forekomsten av PD til et økonomisk og produksjonsmessig bærekraftig nivå. Det innebærer blant annet at en må akseptere at virus kan påvises i anleggene og at det bare er syk fisk som må fjernes, sier Stenwig.
Alle er med
I tillegg til FHLs brev har og samtlige Havbruksselskapene på Nordmøre og i Sør-Trøndelag fattet et enstemmig vedtak om at strategien må endres.
– Disse bedriftene gikk frivillig sammen i 2006 og startet kampanjen ”Stans spredning av PD til Midt-Norge”. De har lykkes med å unngå at PD forårsaket av virustypen ”SAV3” har spredt seg gradvis nordover fra Vestlandet der den er relativt vanlig forekommende. Nå krever de andre tiltak for at næring og myndigheter i felleskap skal lykkes med å ha en optimal kontroll også med PD i områdene nord for Hustadvika, sier Stenwig.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.