FHL mener det er riktig av regjeringen å åpne for en økning i MTB (maksimalt tillatt biomasse) kommende år, selv om organisasjonen anser at det er rom for større vekst enn fem prosent. Samtidig varsles det i statsbudsjettet at den ventede MTB-forskriften vil kunne utestenge enkeltområder langs hele kysten fra neste års produksjonsvekst.
- Det er med stor skepsis vil registrerer at regjeringen nå vurderer å utestenge viktige produksjonsområder der store og små oppdrettere driver sin virksomhet. Prinsipielt mener vi det er grunnlag for vekst i alle områder der det er miljømessig bærekraft for økt produksjon, og som ikke allerede er båndlagt for vern, sier Sveinung Sandvik som leder Bransjegruppe havbruk i FHL.
– Det vil være uklokt å ta en så viktig næringspolitisk beslutning uten en grundig analyse og konsekvenseutredning, sier Sandvik.
Gir store inntekter til det offentlige
Økningen i MTB alene vil gi staten merinntekter på inntil 360 millioner kroner. Hvis disse pengene hadde gått direkte til fylkene, ville det gitt inntekter fra 25 til 60 millioner kroner per fylke. Hordaland og Nordland går hver for seg glipp av om lag 60 millioner som i henhold til regjeringens forslag skal gå til staten.
– I stedet for at pengene skal havne i statskassa, burde de blitt tilbakeført tilkystsamfunnene, enten direkte til kommunene eller via fylkene. Det er der verdiskapningen skjer, og det er der vi kan legge til rette for utvikling. Dette er derfor en sak FHL kommer til å ta opp med den nye fiskeriminsteren ved første anledning, sier Sandvik.
Streng regulering
Produksjon av oppdrettsfisk i Norge er strengt markedsregulert gjennom et eget konsesjonssystem som blant annet omfatter en grense for hvor mye fisk oppdretterne kan ha i sjøen til enhver tid (MTB). Det er denne grensen som nå kan utvides med fem prosent. Krav til miljø og bærekraftig produksjon fastsettes for den enkelte lokalitet. Oppdretterne kan derfor ikke øke produksjonen på lokaliteter hvis de ikke er godkjent for det.
Økningen på fem prosent er å anse som beskjeden, ettersom den foreslåtte veksten vil kunne medføre en samlet norsk produksjonsvekst på kun om lag tre prosent.
Havbruk en bærebjelke
Forskriften om økningen i MTB blir sendt ut på høring senere, da blir også vilkårene og andre rammer for veksten gjort kjent. Økningen i MTB kommer i tillegg til tildelingen av 65 nye konsesjoner, og gjør at også eksisterende bedrifter får mulighet til å øke produksjonen av oppdrettsfisk innenfor de konsesjonene som allerede er i drift langs kysten.
– Til vårt nye Storting vil jeg si følgende: I en tid med finanskrise og problemer i mange deler av næringslivet, er det viktig å ikke begrense en sektor som faktisk går godt. Det er både viktig og riktig når man tenker på de mange stedene langs kysten der fiskeoppdrett utgjør en bærebjelke i lokalsamfunnet, sier Sandvik.
Vil du lese mer?
Sjømat Norge understreker viktigheten av en bærekraftig og forutsigbar forvaltning av snøkrabben som en ny og verdifull...
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?