Større, viktigere og vanskeligere


Publisert 22.03.2024 av Øyvind André Haram Sjømat Norge

Siste året har ikke akkurat vært en dans på roser for administrerende direktør i Sjømat Norge. En rekke kritiske mediesaker, handelspolitiske utfordringer og ikke minst kvotemeldingen har gjort at oppmerksomheten om sjømat har blitt satt mye mer på kartet i den offentlige debatten.  

– Vi så det kanskje best til uttrykk under lanseringen av kvotemeldingen i Tromsø i februar. I mine snart 30 år i sjømatnæringen, har jeg aldri sett så mange medier tilstede på noe som omhandler sjømat, sier Geir Ove Ystmark, adm. dir i Sjømat Norge 

– Så vi har klart å sette sjømaten på sakskartet?  

– Husk vi produserer 40 millioner måltid, hver dag. Vi eksporterer for nær 200 milliarder kroner. Jeg tror egentlig flere forstår at sjømat er langt viktigere enn hva de kanskje har trodd.  

Uheldige oppslag 

Selv om eksportrekordene slås hver bidige måned, er Sjømat Norges øverste leder på langt nær i tvil om at negative saker også er noe av årsaken til den økte oppmerksomheten næringen opplever.  

– Det har vært fryktelig ubehagelig å våkne opp til oppslag om når dyrevelferden ikke er ivaretatt godt nok eller det har skjedd brudd på regelverket for eksport av fisk og fiskevarer. Det gjør noe med oss alle. Ingen ønsker å leve i et stadig negativt søkelys. Derfor må vi da gå i oss selv, være litt selvransakende og spørre. Hva kan vi bli bedre på?  

Sjømat Norges årskonferanse samler alltid en rekke spennende foredragsholdere. Her fra fjorårets konferanse i Bergen. FOTO: Cecilie Bannow

Ystmark legger og vekt på at all søkelyset rundt eierskap, skatt og usikkerheten rundt den nye grunnrenten, har gjort at næringen har fått langt mer oppmerksomhet.  

Årskonferansen tirsdag 9. april setter søkelys på utfordringene som har vært den siste tiden. Til Tromsø kommer blant annet en rekke toppledere i sjømatnæringen på scenen  og ikke minst NHOs adm.dir Ole Erik Almlid.  

– Ole Eriks nye podcast, som har fått en del oppmerksomhet, blir tatt opp direkte fra salen, sier Ystmark som også har tenkt å markere at organisasjonen i disse dager runder tretti år.  

I år feirer Sjømat Norge 30 år.

I sin beste alder 

Sjømat Norge feirer i år 30-årsjubileum som organisasjon. Selv om vi ikke har de helt store tradisjonene for å feire jubileum i organsiasjonen, lover Ystmark noen overraskelser.  

– I en bursdag, så skal en jo ikke vite alt på forhånd.  
 
– Hvordan vil du karakterisere 30 åringen?  

– Ambisøs som folk på 30 skal være. Men også engasjert og svært handlekraftig, med tett på tusen medlemsbedrifter. Jeg er utrolig stolt over å kunne lede Sjømat Norge. Vi har svært mye vi ønsker å gjøre. Det betyr og at jeg ser frem til årsarrangementet, med en egen medlemsdag på mandag. Det er mye å glede seg til.  

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Kan sjømatnæringen forsyne Norge med mat dersom det blir krig?

Økt viktighet, økt oppmerksomhet

Haagensen gjenvalgt

Se direkte fra Tromsø

En mer ydmyk sjømatnæring

Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet

One Ocean: De røde lysene truer Vestlandets posisjon

Foreslår Haagensen på gjenvalg

Ny NTP – blandet drops

NMBU vant Sjømat Norges idé-konkurranse