– Dette er positivt, og vi forventer at norske myndigheter på bakgrunn av de nye kostrådene utarbeider strategier før økt konsum av fisk, sier administrerende direktør Geir Andreassen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).
– Det er avgjørende at dette følges opp med både kommunikasjons- og handlingsplaner, og det må legges særlig vekt på målrettet innsats blant yngre som spiser lite sjømat, sier Andreassen.
Bred gjennomgang
En arbeidsgruppe i regi av Ernæringsrådet har i tre år arbeidet med en grundig gjennomgang av forskningsresultater som viser sammenhenger mellom inntak av ulike matvarer og forskjellige sykdommer. I tråd med nyere fokus på mat og ernæring som legger mer vekt på matvarebasert forskning, har Ernæringsrådet fulgt det opp ved å foreslå konkrete kostråd, både med hensyn til matvarekategorier og mengde knyttet til porsjonsstørrelse. Tidligere kostråd har gitt næringsstoffanbefalinger for maks. mengde fett, sukker og salt, samt minimum kostfiber.
Kostrådet for fisk
Det er dokumentert at fisk og annen sjømat på grunn av innholdet av fiskeoljer (EPA,DHA) og andre viktige næringsstoffer reduserer risiko for død av hjertesykdom.
Det anbefales fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken:
Andre råd
For rødt kjøtt anbefales en reduksjon fra 680g til 500g i uken på grunn av økt risiko for kreft i tykk- og endetarm.
For andre matvarer anbefales minst 5 porsjoner grønt og frukt om dagen, 4 porsjoner fullkornprodukter, valg av magre produkter, begrenset inntak av salt og sukker m.m.
Kommentarrunde
Ernæringsrådet er opptatt av en åpen prosess og arrangerte et møte om rapportutkastet den 10. juni. I tillegg ble det åpnet for skriftlige kommentarer før rapporten ferdigstilles. De nye kostrådene lanseres høsten 2010.
FHL har sendt kommentarer med følgende hovedpunkter:
Vil du lese mer?
Sjømat Norge støtter Fiskeridirektoratets nye tiltak til reguleringer rundt turistfiske i sjø.
Sjømat Norge leverte nylig sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementets høringsnotat av 25. november 2024 om forslag...
Sjøfartsdirektoratet har laget et skriv som forklarer hvordan røktere og akvateknikere registrerer fartstid.