– Dette er positivt, og vi forventer at norske myndigheter på bakgrunn av de nye kostrådene utarbeider strategier før økt konsum av fisk, sier administrerende direktør Geir Andreassen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).
– Det er avgjørende at dette følges opp med både kommunikasjons- og handlingsplaner, og det må legges særlig vekt på målrettet innsats blant yngre som spiser lite sjømat, sier Andreassen.
Bred gjennomgang
En arbeidsgruppe i regi av Ernæringsrådet har i tre år arbeidet med en grundig gjennomgang av forskningsresultater som viser sammenhenger mellom inntak av ulike matvarer og forskjellige sykdommer. I tråd med nyere fokus på mat og ernæring som legger mer vekt på matvarebasert forskning, har Ernæringsrådet fulgt det opp ved å foreslå konkrete kostråd, både med hensyn til matvarekategorier og mengde knyttet til porsjonsstørrelse. Tidligere kostråd har gitt næringsstoffanbefalinger for maks. mengde fett, sukker og salt, samt minimum kostfiber.
Kostrådet for fisk
Det er dokumentert at fisk og annen sjømat på grunn av innholdet av fiskeoljer (EPA,DHA) og andre viktige næringsstoffer reduserer risiko for død av hjertesykdom.
Det anbefales fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken:
- Det anbefales at man spiser omkring 300-450 gram fisk i uken. Dette tilsvarer 2-3 middagsporsjoner i uken. Omkring halvparten av den norske befolkningen spiser mindre enn anbefalt.
- Alternativt kan fisk som middag erstattes med tilsvarende mengde fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omkring en middagsporsjon.
- Både mager og fet fisk kan inngå, men det anbefales at minst 200 gram av inntaket bør være fet fisk.
- Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede fiskeprodukter.
Andre råd
For rødt kjøtt anbefales en reduksjon fra 680g til 500g i uken på grunn av økt risiko for kreft i tykk- og endetarm.
For andre matvarer anbefales minst 5 porsjoner grønt og frukt om dagen, 4 porsjoner fullkornprodukter, valg av magre produkter, begrenset inntak av salt og sukker m.m.
Kommentarrunde
Ernæringsrådet er opptatt av en åpen prosess og arrangerte et møte om rapportutkastet den 10. juni. I tillegg ble det åpnet for skriftlige kommentarer før rapporten ferdigstilles. De nye kostrådene lanseres høsten 2010.
FHL har sendt kommentarer med følgende hovedpunkter:
- Det inngir tillit at arbeidsgruppen fokuserer på full åpenhet om både grunnlaget for konklusjonene og i prosessen underveis. Det er et eksempel på god kommunikasjon og åpenhet med et felles mål om best mulig resultat.
- Det er veldig positivt at kostråd 5 for fisk er blitt konkret og matvarerelatert, med en anbefaling til voksne personer om å spise fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken.
- Det virker ulogisk at en middagsporsjon fisk angis å være 150 gram, mens det kan synes som om en middagsporsjon rødt kjøtt er tilnærmet 200 gram.
- Forskjellen i porsjonsstørrelse, samt anbefalingene av et høyere inntak av rødt kjøtt (<500 gram) enn av fisk (300 450 gram) i løpet av en uke er også vanskelig å forstå utifra at anbefalingene for inntak av fisk er kun knyttet til de helsefremmende effekter, mens anbefalingene for redusert inntak av rødt kjøtt i hovedsak er knyttet til økt sykdomsrisiko. Kostrådene kan misforstås dithen at det anbefales at inntaket av rødt kjøtt bør være høyere enn inntaket av fisk.
- Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) konkluderer i sin rapport av 2006 Et helhetssyn på fisk og annen sjømat i norsk kosthold med at det er ingen betenkeligheter knyttet til å spise fisk og annen sjømat tilsvarende 4 måltider eller mer i uken. Derfor foreslår FHL følgende formulering av Råd 5: Det anbefales å spise mer fisk, minimum tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken.
- Med tanke på at omtrent halvparten av befolkningen spiser mindre fisk enn anbefalt og at det er dokumentert positive helseeffekter ved inntak av fet fisk, bør ikke kostrådet for fisk innsnevres til nøkkelshullsmerkede produkter.
- Inntaket av fisk i befolkningen lav, og den har vært noenlunde uforandret siden 1995. På bakgrunn av eksisterende kunnskap og de positive helsemessige effektene av sjømat har det i lang tid vært et erklært mål for myndighetene å arbeide for at det spises mer fisk, uten at det har ført frem.
- FHL ser frem til å bidra i en konstruktiv prosess for å øke konsum av fisk og å legge grunnlaget for en bedre folkehelse.