Ketil Rykhus (bildet) er utdannet veterinær og har de siste 10 år arbeidet i EFTAs overvåkningsorgan ESA i Brussel.
Hans oppgaver har blant annet vært knyttet til arbeid med dyrehelse, dyrevelferd, matvaretrygghet, samt inspeksjonsvirksomhet rettet mot europeiske sjømatprodusenter og tilførselskjeden til markedene. Han har tidligere bakgrunn fra Dyrehelsetilsynet, nå Mattilsynet.
– Jobb nummer én blir å sørge for at alle oppdrettere langs kysten blir aktivt med i dette viktige arbeidet, sier Rykhus. Lakselus finnes naturlig i havet og kan ikke utryddes, men gjennom en sterkere koordinering, riktig virkemiddelbruk , utvikling av bekjempelsesmetodene og tett samarbeid med myndighetene, kan vi sikre fortsatt kontroll med luseproblemet, sier Rykhus. Han tiltrer stillingen umiddelbart.
Oppdrettsnæringens nasjonale arbeid med lusebekjempelse har en foreløpig varighet på tre år. Arbeidet prosjektorganiseres gjennom tre regionale enheter og en overordnet nasjonal koordineringsgruppe som ledes av Ketil Rykhus.
Målet er å redusere forekomster av lus i næringen slik at skadevirkningen på fisk i akvakultur og i frittlevende bestander minimaliseres, samt redusere og bekjempe resistensutvikling hos lus.
– Vi er svært tilfreds med at Rykhus vil bidra med sin kompetanse i lusebekjempelsen. Hans faglige bakgrunn og erfaring blant annet fra systemkontroll på overordnet nivå, vil være svært nyttig i arbeidet som er satt i gang langs kysten, sier Henrik Stenwig, direktør helse og kvalitet i FHL.
Regionale koordinatorer
Samtidig med at Rykhus er engasjert er det utnevnt tre foreløpige regionale koordinatorer for å sikre framdrift i arbeidet:
FHL organiserer de fleste havbruksbedrifter langs kysten, men for å sikre full oppslutning er Norske sjømatprodusenters landsforening (NSL) og andre aktører også invitert med i arbeidet.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.