Myndighetene har pålagt lakseprodusentene ikke å overskride en «lusegrense» på 0,5 voksne hunnlus i gjennomsnitt per fisk. Foreløpig finnes kun et begrenset sett med virkemidler mot lus, deriblant offentlig godkjente legemidler. All bruk forutsetter resept fra en veterinær eller fiskehelsebiolog.
Trygg mat
Mattilsynet har ikke påvist reststoffer over grenseverdien i oppdrettsfisk. Mattryggheten er derfor ivaretatt.
– Dessverre har vi sett en økning i bruken av flubenzuroner. Dette er en type legemidler som kan ha negativ effekt på miljøet. Dette viser at næringens mål om å komme bort fra bruken av legemidler er eneste riktige vei å gå, sier Ketil Rykhus.
Foreløpige tall tyder på at det i 2013 ble gjennomført færre avlusinger med bruk av legemidler. Økt mengde legemidler i 2013 er derfor et resultat av at midlene er anvendt på større fisk og fordi effekten av andre midler er redusert.
Rensefisk
Samtidig var det brukt minst like mye rensefisk som de to foregående år. Omlag havparten av anleggene bruker rensefisk, som er en biologisk avlusingsmåte som sørger for å holde lakselusnivåene lave.
– Alt tyder på at denne metoden blir stadig viktigere framover, sier Rykhus. Mattilsynet har også åpnet for at rensefisk kan være et alternativ i forbindelse med avlusningene denne våren. Dette kan gi et positivt utslag på legemiddelbruken i år.
Nye metoder på trappene
Statistikken fra Folkehelseinstituttet viser at laksenæringen må fortsette arbeidet med å utvikle andre metoder for å kontrollere lakselus i havbruk.
– Det er en rekke alternative metoder på trappene som i vesentlig grad vil kunne erstatte legemidlene, men det har tatt lenger tid en ventet å få disse kommersielt tilgjengelig for hele næringen, sier Rykhus. Dette er i ferd med å endre seg. I 2014 vil vi se omfattende bruk av spesialskjørt som trekkes rundt merdene og beskytter laksen mot lusepåslag. Andre effektive metoder vil komme senere i år og neste år.
Mer informasjon og ukentlige oppdateringer av sitausjonen er tilgjengelig på www.lusedata.no
Ytterligere kommentarer:
Ketil Rykhus, spesialrådgiver helse og kvalitet FHL, tlf. 47 34 33 10
Henrik Stenwig, direktør helse og kvalitet FHL, tlf. 91 82 00 72
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.