Partene har i lengre tid jobbet for å finne en modell som i størst mulig grad reflekterer markedssituasjonen for pelagisk fisk.
Sjømat Norge og Norges Sildesalgslag mener at den nye modellen i større grad vil gi minstepriser som reflekterer markedssituasjonen og innebærer en betydelig forenkling sammenlignet med den tradisjonelle ordningen for minsteprisfastsettelse. Med denne modellen vil også behovet for hyppige minsteprisdrøftinger reduseres kraftig.
– Dette er en nyvinning som vil effektivisere og modernisere markedsplassen for pelagisk fisk. Erfaringen viser at de fartøygruppene som i størst grad har vært avhengig av riktige minstepriser ofte har blitt hengende etter når markedssituasjonen endrer seg. Modellen med dynamisk minstepris gjør at alle fartøygruppene nå får sine priser regulert av auksjonen. Denne modellen fjerner dessuten mye av usikkerheten i markedet som er forbundet med de periodevise minsteprisforhandlingene, sier Paul Oma, administrerende direktør i Norges Sildesalgslag.
– Vi er fornøyd med at Sjømat Norge og Norges Sildesalgslag er enige om en ny minsteprismodell for norsk vårgytende sild. Minsteprisen skal utgjøre et gulv, og styrken ved den nye modellen er at den følger markedsutviklingen. Tradisjonelt har minsteprisene blitt fastsatt for en lang tidsperiode av gangen, og det er ikke enkelt å skulle ta høyde for fremtidige utfordringer i markedene. Vi håper at erfaringene med prøveordningen blir gode, og at en tilsvarende modell også kan utvides til å omfatte andre fiskeslag, sier Kyrre Dale, Fagsjef Industri i Sjømat Norge.
Elementene i den nye dynamiske minsteprismodellen er som følger;
For mer informasjon, kontakt:
Paul Magnus Oma, Norges Sildesalgslag, tel: 414 09 527
Kyrre Dale, Sjømat Norge, tel: 913 76 551
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.