Standarden (NS 9415:2009) ble endret med bakgrunn blant annet i dette arbeidet, men en var fullt klar over at enkelte forhold fremdeles var uavklart.
Etter en henvendelse fra en produsent om at endringene i den reviderte standarden var svært uheldige og kunne føre til økt rømming, gjenopptok RKA arbeidet med kjettingbrudd. Denne gang ble arbeidet utført i dialog med eksperter fra FORCE Technology, Det norske Veritas og Teknologisk Institutt. Arbeidet anses som så interessant at det også er fulgt opp med materialteknisk prosjektoppgave og masteroppgave på NTNU.
Anbefalinger
RKA har avdekket misforståelser både når det gjelder tekniske definisjoner og dimensjoneringsmetodikk. I det vedlagte notatet har RKA gjennomgått problemstillingene, og kommet med konkrete forslag til løsninger. I notatet foreslår kommisjonen at det innføres entydige begreper, og at disse fremgår tydelig i sertifikat som følger produktet. Det anbefales at man benytter “Spesifisert prøvelast” som benyttes i dimensjonering, og at det oppgis “Spesifisert bruddlast” som kan brukes ved ulykkeslastberegninger. Videre anbefales at det stilles krav til full sporbarhet både oppstrøms og nedstrøms på kjetting og andre fortøyningskomponenter.
RKA har anbefalt overfor Fiskeridirektoratet å kommunisere de nye anbefalingene og forslag til krav med kjettingprodusenter, kjettingleverandører og andre relevante aktører i oppdrettsnæringen. RKA har ikke kommet med konkrete endringsforslag i standarden, men vi har anbefalt at direktoratet tar kontakt med Standard Norge for å igangsette en prosess for å implementere de nye anbefalingene.
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.