Tekst: Inger E. Eftevand Orvin
Det var Landbruks- og matdepartementet som initierte
undersøkelsen for å finne ut i hvor stor grad det er mulig å spore ruten til et produkt fra butikk tilbake til opprinnelse. Undersøkelsen ble gjennomført av Rambøll og SINTEF Fiskeri og havbruk.
Laksen – en vinner
«Oppdrettsnæringen ser ut til å kunne dokumentere opprinnelse svært presist, der eksempelvis avlsprogram, vaksinering og fôrprodusent inngår i standard informasjon som utveksles mellom aktører», heter det i rapporten, noe som understrekes av forsker Eskil Forås ved SINTEF fiskeri og havbruk i Trondheim.
Han mener at laksen helt klart skilte seg ut ved at full historikk var tilgjengelig umiddelbart. Ikke bare hva som har skjedd med varen underveis, men full stamtavle.
Konkurransefortrinn
Forås mener det dette er et konkurransefortrinn som næringen helt klart kunne utnyttet bedre.
─ Mattrygghet er noe forbrukeren er svært opptatt av i dag, og det f.eks. å ha mulighet til å få vite hva fisken du spiser er behandlet med, kan ha stor betydning, sier Forås. Laks i skiver som var å finne i en ferskvaredisk, var eksempelvis loggført i perm i butikken slik at man kunne se leverandør, slaktedato og best-før-dato.
Stikkprøver
Det ble foretatt stikkprøver med 30 produkter innen kategoriene rødt kjøtt, fisk, frukt og grønt, korn og meieri, fra 6 ulike forretninger i Oslo og Trondheim. Utvalget av butikker dekker de største matvarekjedene i Norge. 28 av 30 produkter lot seg spore tilbake til opprinnelsen, det vil si gårder, havbrukslokaliteter, fiskebåter eller importør. Sist en slik undersøkelse ble foretatt, var i 2008. Da kunne bare 16 av 30 produkter spores tilbake til opprinnelsen.
– Ikke alle aktørene som deltok i undersøkelsen kunne spore produktene gjennom virksomhetens IT-system, men ved å supplere informasjon fra manuelle systemer, så klarte vi likevel å spore produktene til neste ledd i verdikjeden, sier Kristian Solem som var prosjektleder for undersøkelsen.
Fornøyd landbruksminister
─ Jeg er glad for, men ikke overraska over, at de fleste funn i undersøkelsen gir eksempler på god kontroll på sporing av maten. Dette er et arbeid som ikke kan prioriteres bort og jeg har stor tillit til at bransjene fortsatt vil ha stor oppmerksomhet på dette, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum i forbindelse med offentliggjøringen av rapporten
på Landbruks- og matdepartementet sine nettsider. Han benytter også anledningen til å takke bransjene for den innsats de i fellesskap har gjort de siste åra for å styrke sporbarhet på mat i Norge.