Folk langs den langstrakte kysten i Norge har til alle tider levd av fiske og fangst – takket være vår nærhet til rike fiskeressurser i havet.
Havområdene i Nordsjøen, Barentshavet og polarfronten i Norskehavet er svært produktive økosystemer med store og viktige fiskebestander.
Det at mange av fiskeartene i disse havområdene vandrer og gyter utenfor norskekysten, gjør at Norge i praksis forvalter noen av verdens rikeste, fornybare naturressurser.
En ansvarlig, kunnskapsbasert og bærekraftig forvaltning av fiskeressursene over mange år har gjort at sjømatnæringen i dag utgjør en av landets viktigste eksportsektorer.
Flere fakta om sjømatnæringen:
Fangst, foredling og eksport av torsk, sei, sild og hyse har en svært lang tradisjon i Norge, og det er kjent at tørrfisk var et eksportprodukt helt tilbake til det 12. århundre.
Etter at norske pionerer startet kommersielt fiskeoppdrett på 1970-tallet, har Norge dessuten utviklet seg til å bli en ledende havbruksnasjon. Den største oppdrettsarten er atlantisk laks, men fiskeslag som torsk og kveite er også i ferd med å bli kommersielle oppdrettsarter.
I dag utgjør verdien av oppdrettet fisk over 60 prosent av den samlede eksporten fra Norge.
Historien om norsk sjømatnæring er historien om hvordan en tusenårig tradisjon med høsting av havets rike ressurser har lagt grunnlaget for at Norge i dag er en sjømatstormakt.
Over 150 land importerer villfanget og oppdrettet fisk fra Norge. Omregnet i antall middagsporsjoner, eksporterer Norge i alt 37 millioner sjømatmåltider hver dag.
Vil du lese mer?
Dagens dyrevelferdsmelding viser at fiskehelse må settes i sentrum, sier Sjømat Norge om regjeringens melding.
Sjømat Norge støtter at blikket vendes mot Vestlandet, men forventer at ordningen blir teknologinøytral.
Teknologi- og servicekonferansen endrer navn til SmartSjø