Norsk havbruksnæring har siden 1970-tallet utviklet seg til å bli en av landets største og mest dynamiske eksportnæringer. Hovedproduktet er atlantisk laks. Norge er i dag største tilførselsland av laks, fulgt av Chile som er nest største produsent.
Den lange kystlinjen med dype fjorder og kaldt, friskt vann gir gode vilkår for kontrollert produksjon av sjømat, og oppdrett av atlantisk laks og andre arter drives i dag langs hele kysten.
Ved inngangen til 2010 var det registrert 988 tillatelser til matfiskproduksjon av laks og ørret. I tillegg gis det tillatelser til produksjon av settefisk, stamfisk og til forskning.
Av andre arter var det ved inngangen til 2010 registrert 591 tillatelser til oppdrett av andre marine fiske arter som torsk og kveite.
Produksjonen må skje på offentlig tildelte lokaliteter. Godkjenning av lokaliteter skjer etter politisk behandling og omfattende faglige vurderinger knyttet til miljøkrav, hensyn til ferdsel og skipstrafikk og andre brukere av kystsonen.
Havbruksnæringen eksporterer omlag 95 prosent av all produksjon til omlag 100 nasjoner.
I 2010 passerte eksportverdien fra havbrukssektoren 33 milliarder kroner. Hovedmarkedene for laks er EU-nasjoner som Frankrike og Danmark, samt Russland.
Relatert informasjon
Vil du lese mer?
NRKs oppslag om lakseslakteri og astmaplager, gir på langt nær hele bildet om disse utfordringene.
Etter årets suksess og ventelister, blir det ny HMS konferanse i 2025. Nå er datoen satt: 12....
Tonnevis av marint avfall blitt fjernet fra Sognefjorden og Hardangerfjorden.