Nasjonalt havbruksjubileum til hele Norge


Publisert 21.04.2021 av Øyvind André Haram Sjømat Norge Kalenderen

v
Hitra / digitalt
Se tid, sted og påmelding

– Vi lar hele landet få se. Det blir som et tv-show, med artister, gode innslag og ikke minst det viktigste; en hyllest til pionerene.

Ordfører i Hitra Kommune, Ole Haugen, gjør som han lovet i juni i fjor. Selv om det nasjonale femtiårsjubileet måtte utsettet som følge av pandemien, er en nå tilbake. 50 + 1 år etter at den første oppdrettslaksen, med kommersiell produksjon, ble satt i sjøen markeres med et storstilt nasjonalt jubileum 28.mai i Hitrahallen.

– Bak der, i Laksåvika, startet det hele 28.mai 1970, viser ordfører i Hitra kommune Ole Haugen og kommunikasjonssjef i Sjømat Norge, Øyvind A. Haram. Foto: Hitra kommune.

Åpent for alle, men næringen sponser
Restriksjoner og smittevern gjør at det bare blir noen få utvalgte som får sitte i selve Hitrahallen. Det hele streamest direkte som et tv-show.

– Vi ser frem til å hedre pionerene. De som pantsatte hus, hadde klokketro og ofret svært mye for å bryte vei for denne næringen. De fortjener heder og ære og skal markeres denne kvelden, sier Haugen.

Bak jubileet står initativtaker Hitra kommune, Sjømat Norge, Kystmuseet og Nærings- og Fiskeridepartemenet. Sendingen blir gjort tilgjengelig for alle.

– Dette er noe næringen gir til hele landet. Her er det muligheter til å kjøpe tilgang, slik teater og kosertarrangører har gjort under hele pandemien. Vi håper nå næringen ser muligheten til å sponse tilgang til sin kommune, enten det nå er kulturhus, aldershjem eller at en kan samles i mindre enheter der en er, sier Øyvind A. Haram i Sjømat Norge.

Ordfører Ole Haugen er klar på at pionerene er premisset for jubileet. – Uten dem hadde vi ikke vært der vi er i dag, sier Haugen. Her fra utstillingen som er på Visningssenteret for laks på Hitra, Ægir. Foto: Hitra kommune.

Variert show

Direkte fra Hitra blir det møte med både pionerer, kulturinnslag, intervju og i tilegg direkterapporter fra Lovund og Bjordal.

– Selv om mye skjedde her ute i havgapet hos oss, var det mange som la både grunnlag og hadde gjort forsøk flere steder. Derfor er det naturlig for oss å løfte frem både det som har vært og ikke minst det som nå skjer. Det er mye fin symbolikk i det å kalle dette 50 + 1, sier Haugen.

Vil du vite mer?

 
Øyvind André Haram
Øyvind André Haram
Kommunikasjonssjef
Mobil: 908 81 591

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Stine Akselsen overtar industriansvaret

Sjømat Norge støtter ambisjonene i Havbruksstrategien

Søppeldykkeren som skal til OL

Landbruket og sjømatnæringen samarbeider om digitalisering

Fiskerne for sterk til å delta i konkurranse

Færre laks rømte i 2020

Sjømat Norge stiller klare krav for innføring av nye vekter

Forventer kraftfulle tiltak for økt bearbeiding

En tapt mulighet for Norge

Lokale lønnsforhandlinger