Programmet for dagen inneholder aktuelle forskningsresultater og innlegg fra myndigheter, Nofima, SINTEF, VKM, produsenter, dagligvarehandelen og restauranter.
FHL deltar i helseministerens næringslivsgruppen på matområdet som diskuterer konkrete mål og tiltak som på sikt bidrar til bedre kosthold og folkehelse. Helseministeren ønsker å spisse innsatsen for å redusere inntaket av salt i befolkningen og har etablert “Tiltaksplan salt 2014 -2018”. Med utgangspunkt i at saltinntaket i befolkningen er cirka 10 gram per dag, er målet en reduksjon av saltinntaket med 15% innen 2018, og med 30% innen 2025.
Det er flere utfordringer knyttet til sjømatens bidrag i dagens norske kosthold i forhold til kostholdsanbefalingene:
En reduksjon av saltinnholdet i sjømatprodukter må derfor skje gradvis. Det må tas hensyn til eksisterende produksjonsmetode, den løpende teknologiske utviklingen, sensoriske preferanser hos forbruker og mulige konsekvenser for holdbarhetstiden mattrygghet og økt svinn. Ved for brå endringer kan resultatet være en uønsket vriding av forbruket mot andre produkter som ikke har de samme positive egenskapene som fiskeprodukter med tanke på fettkvalitet og andre næringsstoffer. Mange sjømatprodusenter er allerede godt i gang med arbeidet med reduksjon av saltinnholdet i produktene.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Velkommen til høstmøtet!
Sjømat Norge roser regjeringen for mer penger til fiskeriforskning i revidert statsbudsjett.
Sjømat som del av klimaløsningen