Mattilsynet har gjennomført et nasjonalt tilsynsprosjekt med fokus på bruk av ernærings- og helsepåstander i ferdigpakkede næringsmidler. Mattilsynet oppsummerer at prosjektet og dets resultater bekrefter at dette er et vanskelig regelverk for virksomhetene. Mattilsynet ser at det er vilje til å rette opp påpekte feil, men sier at etterlevelsen av regelverket både kan og må bli bedre.
Det var forholdvis færre regelverksbrudd på sjømat enn i andre næringsmiddelkategorier. På sjømat var feilene knyttet til uriktig bruk av ernæringspåstander og helsepåstander. Til dels fordi godkjente påstander er brukt på feil måte, for eksempel ved at næringsdeklarasjonen mangler.
Ernærings- og helsepåstander er frivillige opplysninger som gis i forbindelse med markedsføringen av næringsmidler. Dette gjelder også logoer, bilder, symboler og varemerker på emballasje eller i reklame som brukes for å fremheve spesielle ernærings- og/eller helsemessige egenskaper med næringsmidlet eller hvilken effekt et næringsmiddel, en ingrediens eller stoff har i kroppen.
Bruk av påstander om matvarers egenskaper har etter hvert blitt vanlig i merking og markedsføring av matvarer. Dersom slike påstander benyttes skal disse være i tråd med de kravene i forskrift 17. februar 2010 nr. 187 om bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler. Forskriften implementerer forordning (EF) nr. 1924/2006 om bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler. Begrepet påstandsforordningen referer både til forskriften og forordningen.
Bestemmelsene i påstandsforordningen har et til dels høyt detaljeringsnivå, med krav til tilleggsopplysninger, og hvor og hvordan disse opplysningene skal (i noen tilfeller bør) plasseres i forhold til andre opplysninger. Dette er krevende både for virksomhetene som skal følge regelverket, og inspektørene som skal kontrollere etterlevelse.
Utover å kontrollere etterlevelse av regelverket, har en overordnet målsetting for Mattilsynet vært å bevisstgjøre norske virksomheter om at når de velger å bruke ernærings- og helsepåstander om sine næringsmidler, må de også sørge for å følge regelverket for bruk av slike påstander for å hindre at forbrukeren blir villedet med hensyn til hvilke egenskaper de ulike matvarene har.
Dette er første gang Mattilsynet har gjennomført et nasjonalt tilsynsprosjekt om bruk av ernærings- og helsepåstander. Mattilsynet vil følge opp de virksomhetene der det er påvist feil og mangler i merkingen. Mattilsynet vil også kontakte enkelte virksomheter for å justere opprinnelig virkemiddelbruk der dette eventuelt er påkrevet.
Sjømat Norge oppfordrer medlemmene til å sette seg inn i regelverket og sørge for at egne produkter er merket i samsvar med påstandsforordningen.
Mattilsynets rapport: http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/ernarings_og_helsepastander/mange_feilaktige_ernaerings_og_helsepaastander_i_dagligvarer.19133
Mattilsynets temaside om ernærings- og helsepåstander:
http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/ernarings_og_helsepastander/
EU- Kommisjonens nettside om ernærings- og helsepåstander:
http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/index_en.htm
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.
Kritisk blikk, krever og mer åpenhet. Bli med og hør hvordan laksen har det.