• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Fagområder > Industri > Mattilsynet på besøk hos fiskeindustrien!

Mattilsynet på besøk hos fiskeindustrien!

Publisert 30.01.2013 av Sjømat Norge

Industri

Som FHL tidligere har informert om, vil Mattilsynet i tidsrommet 28. januar til 30. juni 2013 besøke fiskeindustrien i Norge. Alle mottaksanlegg for hvitfisk, alle produsenter av klippfisk, saltfisk og tørrfisk får besøk. Inspektørene vil komme i regi av tilsynsprosjekt “Hvitfisk 2013”.

Kampanjen “Hvitfisk 2013” er en oppfølging av ESAs inspeksjon av Mattilsynets tilsyn med kvitfisknæringen i Norge i 2012. Mattilsynet ønsker å opprettholde god kvalitet på tilsyn med hygienen i fiskerivirksomheter. Derfor settes det nå i gang en tilsynskampanje. Kompetansen skal heves både i bedriftene og i Mattilsynet. Tilsynet skal bli enhetlig og lik praksis skal sikre at hygieneregelverket etterleves i alle bedrifter.

I dialog
FHL har god erfaring med at tilsynsprosjekter både bidrar til en generell kompetanseheving i tilsynet og hos bedriftene. Tilsynsprosjekter bidrar til god regelverksetterlevelse og sluttrapportene bidrar gir en oversiktlig status på et avgrenset tilsynsområde.

FHL oppfordrer alle medlemsbedrifter til å gjøre sitt beste for å bidra til en smidig gjennomføring av tilsynsprosjektet og et godt resultat.

FHL har hatt god kontakt med Mattilsynet underveis i planleggingen av prosjekt “Hvitfisk 2013”. FHL er representert i referansegruppen for prosjektet ved Gunn H. Knutsen fra administrasjonen, Øyvind Berg fra Nergård AS og Arnfred Eilertsen fra Båtsfjordbruket AS. Vi har bidratt med innspill til Mattilsynet på prosjektplaner, kravpunkter og gjennomføringen av prosjektet.

For å gjøre informasjonen forståelig har FHL laget en tabell med alle kravpunktene som Mattilsynet vil vektlegge. For å bidra til at alle har best mulig grunnlag for forberedelsene er også hele kravpunktmalen til Mattilsynet lagt ved. FHL har gjort det litt enklere for medlemmene å finne frem i regelverksjungelen. Vi har derfor laget to dokumenter der de meste sentrale hygienekrav til fiskerivirksomheter er samlet. FHL har også utarbeidet en veileder til personlig hygiene for våre medlemmer. LAST NED: her

FHLs veileder personlig hygiene
A) LAST NED: spesifikke krav til fiskeprodukter i hygieneregelverket
B) LAST NED: generelle hygienekrav til næringsmiddelproduksjon
C) LAST NED: Mattilsynets endelige kravpunktmal

Hva vil de fokusere på?
Følgende kravpunkter vektlegges i ”Hvitfisk 2013”

Nr Kravpunkt Regelverk
1

Personlig hygiene

852/2004 vedl II, kap VIII Personlig hygiene
2 Orden, renhold og vedlikehold 852/2004 vedl II, kap I Allmenne krav til lokaler som brukes til næringsmidler (unntatt dem som er angitt i kapittel III)
Råstoffbehandling og kvalitetsvurdering
3 Krav under og etter landing 853/2004 vedl III, avsn VIII, kap II Krav under og etter landing
4 Krav til ferske fiskerivarer 853/2004 vedl III, avsn VIII, kap III Krav til virksomheter, herunder fartøyer, som håndterer fiskerivarer
5 Kvalitetskrav til råstoff for ulike anvendelser Kap 5 Fiskekvalitetsforskriften
6 Parasitter 853/2004 vedl III, avsn VIII, kap V Helsestandarder for fiskerivarer
7 Næringsmiddelavfall 852/2004 vedl II, kap VI Næringsmiddelavfall
Merking Sporing og identifikasjon
8 Merking, sporbarhet og identifikasjon 178/2002 Art 18 Sporbarhet
9 Bestemmelser som får anvendelse på næringsmidler 852/2004 vedl II, kap IX Bestemmelser som får anvendelse på næringsmidler
10 Lagring og håndtering av næringsmidler 852/2004 vedl II, kap IX Bestemmelser som får anvendelse på næringsmidler
11 Innpakking og emballering av næringsmidler 852/2004 vedl II, kap X Bestemmelser som får anvendelse på innpakking og emballering av næringsmidler
12 Allmenne krav til lokaler som brukes til næringsmidler 852/2004 vedl II, kap I Allmenne krav til lokaler som brukes til næringsmidler (unntatt dem som er angitt i kapittel III)
Vannforsyning
13 Vannforsyning – vann og iskvalitet 852/2004 vedl II, kap VII Vannforsyning
Internkontroll og HACCP
14 Plikt til internkontroll Internkontrollforskriften for næringsmidler § 4 Plikt til internkontroll
15 HACCP-basert internkontroll er i aktiv bruk og farer er under kontroll Internkontrollforskriften for næringsmidler § 5 Internkontrollens innhold852/2004 Art 5 Fareanalyse og kritiske styringspunkter

Relevant regelverk
Mattilsynet legger følgende bestemmelser til grunn for “Prosjekt hvitfisk 2013”:

• De generelle krav for all næringsmiddelproduksjon i næringsmiddelhygieneforskriften
• De mer spesifikke krav til fiskeprodukter i animaliehygieneforskriften
• Kvalitetsforskriften for fisk og fiskevarer der særlig kapittel 5 om kvalitetskrav til råstoff er relevant.
• Matlovsforskriften (Forskrift om allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket) der særlig bestemmelsene for sporing i artikkel 18 er relevant.
• Internkontrollforskriften for næringsmidler der særlig § 4 om plikt til internkontroll er relevant.

 


Vil du lese mer?

Høstmøtet Havbruk Vest

Publisert 30.01.2013 Industri

Høstmøte i Havbruk Vest blir avholdt 6. november. Påmelding kommer!

HMS – konferansen 2026

Publisert 30.01.2013 Industri

Dato er satt – det er bare å legge inn i kalender. Programmet blir lagt ut her...

– Vi har et forbedringspotensial

Publisert 30.01.2013 Industri

Miljødirektoratets tilsynsaksjon viser tydelig at vi kan bli bedre, sier Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies