Tall fra Produksjonsforum viser at vi gikk inn i august med samme antall fisk som i fjor på den generasjonen – 16G – som vi primært skal slakte av de neste 10 månedene. Selv om gjennomsnittsvekta på fisken er 1,7% høyere, gir situasjonen svært begrensede muligheter til økte uttak i år utover prognosen på 1 – 3%.
For årets smoltutsett – 17G – holder tendensen fra i fjor seg med tidligere utsett av en smolt med høyere gjennomsnittsvekt enn året før. Pr. utgangen av juli viste beholdningen 6% flere individer enn året før. Gjennomsnittsvekta pr. fisk var ca. 50 gram høyere.
I løpet av årets første sju måneder har det vært en økning i slaktevolumet av laks på 2%, mens eksportvolumet er tilnærmet uendret.
– Økningen i slaktevolumet har kommet som en følge av at det er slaktet flere individer, mens slaktevekten er tilnærmet den samme som i fjor, sier Broback.
Produksjonen av laks har vært 5% høyere i denne perioden, noe som tilsvarer en økning på 30.000 tonn. Av dette er 12.000 tonn allerede tatt ut i form av økt slaktevolum, mens beholdningen har økt med 19.000 tonn.
Av den fisken som hovedsakelig skal slaktes de neste 10 månedene, er det 10.000 tonn mer tilgjengelig av fisk som har stått to år i sjø (15 G) og 9.000 tonn mer tilgengelig av fisk som har stått et år i sjøen (16 G) – altså totalt 19.000 tonn.
– Med normal tilvekst og med mindre vi opplever en forsert utslakting, vil det altså tilnærmet være 10.000 tonn ekstra volum laks som skal slaktes før jul, og tilsvarende ekstra volum 1. halvår 2018. Våre tall viser derfor kun marginale endringer i slaktevolumet de neste 10 månedene sammenlignet med året før. Totalt for 2017 opprettholder vi prognosen fra inngangen av året med en økning i slaktevolumet i på 1 – 3%, sier Broback.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.