Møtet fant sted i Brussel 26. juli. I møtet med EUs fiskerikommissær Maria Damanaki fremsatte delegasjonen felles krav om en handlingsplan i fem punkter fra EU og Norge.
Målet er å sette i verk tiltak som gjør at Island og Færøyene igjen vil sette seg ved forhandlingsbordet og at man på den måten kan gjenopprette en ansvarlig makrellforvaltning i Nordatlanteren.
– 2011 er det fjerde året på rad at Island og det andre året at Færøyene tildeler seg selv nærmest ubegrensede makrellfiskerier i sine farvann basert på enorme makrellkvoter. Begge land opererer helt utenfor den gjeldende forvaltningsplanen for denne bestanden og utenfor de vitenskapelige rådene fra ICES, heter det i en felles pressemeldling fra delegasjonen etter møtet.
Pressemeldingen (engelsk) fra delegasjonen kan lastes ned her.
Makrellbestanden i de aktuelle havområdene er for tiden i god stand, men industrien i Norge og EU frykter at Islands og Færøyenes uansvarlige fiskerier kan gå ut over bestanden.
I en felles uttalelse fra næringene i Norge og EU etter møtet heter det at man er tilfreds med at EUs fiskerikommissær reagerer positivt på den foreslåtte handlingsplanen, og at det er håp om at både kommissæren og den norske fiskeriministeren vil lykkes i å sette inn tiltak for å stoppe det uansvarlige fisket som utøves av Island og Færøyene.
Etter planen skulle også fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen delta på møtet med EUs fiskerkommissær, men på grunn av de tragiske hendelsene i Norge sist uke ble statsrådens reise utsatt til senere i august.
Les også EU-næringens rapport fra møtet der de sammen med norsk næring tok opp makrellsaken med EUs fiskerikommissær: Last ned (pdf).
Oppdatert 27. juli: Norges fiskeriminister og EUs fiskerikommissær har i dag sendt ut en felles uttalelse om saken:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/fkd/aktuelt/nyheter/2011/felles-uttalelse-om-makrellforvaltningen.html?id=651884
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.