av Kåre Heggebø og Gunnar Haagensen, styreledere i hhv Norges Fiskarlag og Sjømat Norge.
Kyst og fjord tar i en lederartikkel («Den sterkestes rett») for seg et forslag som Norges Fiskarlag og Sjømat Norge har spilt inn til myndighetene, som et av flere forslag for å avbøte det som etter alle solemerker vil bli en krevende tid for fiskerinæringa.
Bakteppet er at driftsgrunnlaget i torskefisksektoren er dramatisk redusert. Torskekvoten nærmer seg historisk lave nivåer. Fra 2021 til 2025 er det en reduksjon på 60-70 prosent. Også for hyse, blåkveite, kongekrabbe og sei er det betydelige kvotereduksjoner. I tillegg er det innført nye og svært stramme reguleringer for andre fiskerier, herunder brosme, lange, kveite og uer. Dette er fiskerier som tidligere har vært viktige alternativer i perioder med lave torskekvoter.
Det vil i flere år framover være betydelig mindre råstoff tilgjengelig, både for fiskeflåten og fiskeindustrien. Kapasiteten vil være langt større enn det kvotene gir grunnlag for, og det vil kunne bli vanskelig å drive økonomisk forsvarlig. I en slik situasjon mener vi det er riktig å vurdere tiltak som gir næringen mulighet til en midlertidig tilpasning på en kontrollert måte. Alternativene kan fort vise seg å være langt mer dramatiske. Vårt forslag bør være et godt utgangspunkt for diskusjon, og detaljene må vurderes nærmere i samråd mellom myndighetene og næringsorganisasjonene.
Vi har selvsagt vurdert konsekvenser både for fiskeindustrien, fiskeflåten og mannskap. Forslaget om en midlertidig driftsordning kan heller ikke vurderes isolert, men som del av en større helhet hvor også permitteringsordningene må ligge på bordet.
For å møte en krevende situasjon er det nødvendig at vi deler virkelighetsforståelse, og at mulige tiltak diskuteres og vurderes grundig. Det er for tidlig å si noe sikkert om hvordan situasjonen vil utvikle seg i årene framover, men det vil være uansvarlig om vi ikke forbereder oss på at det vil bli krevende. Da må vi også ta inn over oss at det vil være behov for krevende tiltak. Så skal vi samtidig fortsatt være optimister, og vi ser fram til en god dialog med myndighetene om nødvendige tiltak for å gjøre næringen så godt rustet som mulig til å takle utviklingen i årene framover.
Vil du lese mer?
Dagens dyrevelferdsmelding viser at fiskehelse må settes i sentrum, sier Sjømat Norge om regjeringens melding.
Sjømat Norge støtter at blikket vendes mot Vestlandet, men forventer at ordningen blir teknologinøytral.
Teknologi- og servicekonferansen endrer navn til SmartSjø