Ifølge Fiskeridirektoratet rømte det 460.000 oppdrettsfisk fra norske anlegg i fjor. Det er en reduksjon på 63 prosent sammenlignet med 2006 da det rømte hele 1.250.000 fisk.
– Vi i næringen gleder oss over tallene. Selv om noen uavklarte hendelser kan trekke sluttsummen noe opp, ser vi likevel en betydelig forbedring. Det gir oss en plattform å bygge videre på for å redusere rømmingstallene enda mer, sier Valland.
Rømmingstallene for 2007 ser slik ut:
Laks | 290.000 |
Regnbueørret | 100.000 |
Torsk | 70.000 |
I alt | 460.000 |
Tallene ble offentliggjort av Fiskeridirektoratet i dag og viser summen av antall rømt fisk som er rapportert til direktoratet.
FHL vedtok i fjor en nullvisjon når det gjelder rømt oppdrettsfisk. For laksefisk var det konkrete målet for 2007 minst en halvering i forhold til 2006.
– Nå ser det ut til at næringen når målet om under 480.000 rømte laks og ørret i 2007, sier Valland. Rømmingsforebygging er viktig av hensyn til miljøet, næringens samfunnskontrakt og økonomien i næringen.
I forhold til det samlede antall laks og ørret i norske oppdrettsmerder er det slik at over 99,8 prosent ikke rømmer. Dette viser at mange oppdrettere lykkes og at det er et sterkt fokus i næringa på å hindre rømming, understreker Valland.
– Nå vil vi sette oss ned for å diskutere hvilke mål vi skal sette oss for 2008. Næringen ønsker å bli enda bedre, og tallene for 2007 kan vise at vi er på rett vei, sier Valland, som forteller at norske oppdrettere og FHL legger ned et betydelig arbeid for redusere rømming.
Milliardinnsats
– På landsbasis har næringen investert godt over én milliard kroner i nytt utstyr og andre konkrete tiltak mot rømming bare det siste året. I tillegg jobber vi blant annet med kompetanseheving. Ikke en fisk skal rømme uten at vi lærer av det. Den myndighetsoppnevnte Rømmingskommisjonen gjennomgår hendelser og nesten-uhell slik at alle kan lære av det og dermed hindre tilsvarende hendelser, sier hun.
* * *
FHL dekker hele verdikjeden fra fjord til bord innen norsk fiskeri- og havbrukssektor. FHL er en landsdekkende næringspolitisk arbeidsgiverorganisasjon hvor medlemmene er alt fra små familiebedrifter til store multinasjonale selskap. FHL er tilsluttet Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.