• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Sjømat Norge > Jobber videre for å finne merkesystem for laks

Jobber videre for å finne merkesystem for laks

Publisert 11.12.2012 av Sjømat Norge

Sjømat Norge

Havbruksnæringen har en nullvisjon når det gjelder rømming. Bedriftene arbeider målrettet med å redusere omfanget av rømminger til et absolutt minimum, og mange oppnår nullvisjonen år etter år.

Gjennom Miljøløftet i 2011 varslet FHL ytterligere tiltak mot rømming. FHL presenterte også en plan om å finne metoder for å identifisere all fisk som settes ut i sjøanlegg. Næringen ønsker en løsning som gjør at rømt laks og villaks enkelt kan skilles i elv, og at oppdrettsfisk skal kunne spores tilbake til bedriften den kom fra.
Utreder flere løsninger 
Flere merke-/sporingssystemer blir utredet parallelt. Et hovedkriterium er at metoden skal være felles for alle, og ikke innebære risiko for miljø, dyrevelferd, mattrygghet eller arbeidsmiljø. Systemet skal gi sikker identifikasjon og må ikke kunne kopieres eller misbrukes. En eller flere metoder kan i sum tilfredsstille kravene. Vurderinger av merkekostnader og mulig merverdi i markedene må tas med i vurderingene.
– Vi snakker om merking og sporing av anslagsvis 250 millioner fisk årlig, og det sier seg selv at kostnadene også må vurderes opp mot nytten. Av kjente løsninger er klipping av fettfinnen en relativt enkel metode som i dag brukes i mindre skala til forskningsformål og kultivering. FHL ser dette som én mulig løsning, men vi tar til etterretning at myndighetene ikke vil gå for en slik ordning på kort eller mellomlang sikt, sier Fredd Wilsgård, nestleder i styret i FHL.
Følger DNA-sporet
– Når det gjelder sporing av fisk tilbake til bedrift, har vi konkludert med at vi må jobbe videre med løsninger der man tar i bruk fiskens egne “merker”, for eksempel DNA og sporelementer. Samtidig vil vi fortsette arbeidet med å finne en egnet metode for å kunne skille fisk i elv, sier Wilsgård.
– Vi er svært opptatt av å komme fram til en robust og framtidsrettet løsning. Dette vil ta tid, og betyr at FHL ikke rekker å lansere et ferdig system før utgangen av 2012. Men her er det flere forskningsløp som går parallelt med næringens egne utredinger. Vi er utålmodig etter å finne en hensiktsmessig løsning, og har stor tro på at vi skal klare også denne utfordringen, sier Wilsgård.
Omfattende forskning
Flere forskningsmiljøer er i gang med merke- og sporingsprosjekter for laksenæringen. Bare i år pågår sju prosjekter på disse feltene i regi av FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond), som har satt av 17 millioner kroner til formålet. Havbruksnæringens miljøfond har i tillegg bidratt med midler til andre arbeider som pågår.

Vil du lese mer?

Sjømaten er den del av klimaløsningen

Publisert 11.12.2012 Sjømat Norge

Sjømat som del av klimaløsningen

Sjømat Norges høring til Havbruksmeldingen

Publisert 11.12.2012 Sjømat Norge

Havbruksmeldingen mangler konsekvensutredning på sentrale områder.  

Folkemøte: Hvordan står det egentlig til med laksen?

Publisert 11.12.2012 Sjømat Norge

Hva er status for fiskeoppdrett av laks i Trøndelag? Hvordan står det til? Sjømat Norge sammen med...

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies