Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold forlenges


Publisert 25.01.2022 av Henrik Wiedswang Horjen Sjømat Norge Miljø og Helse

Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold er forlenget til 2025. Sjømat Norge har vært en pådriver for forlengelsen. Vi skal sammen med myndighetene jobbe aktivt for å fremme økt konsum av frukt, grønt, grovt og sjømat, samt mindre mettet fett, sukker og salt.  

– Mange ønsker å spise sunt, men trenger hjelp til å gjøre valgene. Jeg gleder meg til en ny avtaleperiode, og er spent på å se hva vi vil få til av resultater, uttalte helseminister Ingvild Kjekol under signeringsarrangementet til intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. 

Og det var med betydelig glød helseministeren kunne annonsere gull og sølv til sjømaten i Intensjonsavtalens utmerkelser for sunnere produkter i 2021. Vinneren av prisen var Mills med sitt nye laksepålegg mens Coop fikk andreplassen med sin satsing på sjømat med “Coop fra havet”. 

Les mer fra Regjeringen: Vinnere av Helse- og omsorgsdepartementets utmerkelser for sunnere kosthold 2021.

Jeg tror jeg har hele næringen med meg når jeg gratulerer Mills og Coop med topplasseringene! De bidrar på en god måte til at vi spiser mer fisk og skalldyr. Dette er et utrolig viktig arbeid, og det er av stor betydning at konsumet av sjømat øker. Sjømat er en klimavinner, og inneholder viktige næringsstoffer som kostholdsrådene peker på at vi bør spise mer av. Ekstra gledelig er det å se at gode produktinnovasjoner slår gjennom.

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge

Sjømat Norge har sammen med Virke, NHO Mat og drikke, Frukt – og grønnsaksgrossistenes forbund, NHO reiseliv og NHO Service og handel, signert ny intensjonsavtale for et sunnere kosthold med Helsedirektoratet. 

Ystmark deltok selv på arrangementet, der han signerte avtalen på vegne av Sjømat Norge.  

Fakta om intensjonsavtalen

Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold er en avtale mellom Helse- og omsorgsdepartementet og matbransjen – næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarehandelen og serveringsbransjen. Helsedirektoratet har sekretariatet for samarbeidet. Sjømat Norge har signert og er aktivt med via #MerAv samarbeidet.

Hovedmål å øke andelen av befolkningen som har et balansert kosthold i takt med myndighetenes anbefalinger.

Vil øke andelen som følger kostholdsrådene 

Avtalen er en re-signering etter at avtalen ble opprettet i 2016. Den nye avtalen strekker seg til 2025, og har som mål å øke andelen av befolkningen som har et balansert kosthold i takt med myndighetenes anbefalinger.  

I anbefalingene ligger det formulert at sjømatkonsumet skal økes med 20%. 

Linda Granlund i Helsedirektoratet innledet seminaret. Hun viste til de nasjonale folkehelsemålene, og målene som ligger om at Norge skal være blant de tre landene med høyest levealder.  

– Et sunt kosthold er en viktig nøkkel for å oppnå dette, og vi vet at kosthold og folkehelse er tett knyttet til hverandre, sier Granlund. 

Fra 2010 til 2020 har det vært en seks prosents nedgang i sjømatkonsum.  

Imidlertid viser de siste tallene at nedgangen har flatet ut. Ifølge Sjømatrådets estimater spiser vi i snitt 19,6 kilo sjømat per person, og det er på samme nivå som i 2018 og 2019. 

Totalt sett var det i 2020 kjøpt inn 0,6 prosent mer sjømat enn året før. Justert for befolkningsvekst endte estimert konsum per person i 2020 på samme nivå som de to foregående årene. 

Linda Granlund er klar på at det for folkehelsen er av stor betydning at sjømatkonsumet øker.  Vi håper at trenden med kjøttkonsum har snudd. Nå må vi få en økning i fisk og sjømat som har gått ned over tid.  Så må vi slå oss selv på brystet og si at vi har gjort en god jobb for å få ned sukkerforbruket, sier Granlund.

Vil målrette arbeidet mot unge 

Trude Nordli, fagsjef i Sjømat Norge, er tydelig på at det er av stor betydning at tiltakene for å innarbeide gode kostholdsvaner gjøres i ung alder.  

– Innsats mot barn og unge har vist seg å være det mest effektfulle, da det er vanskeligere å endre kostholdsvaner for voksne personer. Vi har en jobb å gjøre, samtidig er det gledelig å se initiativet til Ungt Entreprenørskap og hva både selskap og leverandører selv har gjort av grep på produktinnovasjon, sier Nordli. 

Andelen som har tillit til kostrådene, er på 73 prosent. Helsedirektoratet jobber for at tilliten til kostrådene skal være så god som mulig. 

I forlengelse av det peker Nordli på at kostholdsrådene og #MerAv samarbeidet med Frukt og grønnsaksgrossisters forbund, og Baker- og konditorbransjens forening. 

– Kostholdsarbeidet må bli bedre kjent dersom man skal lykkes med målsetningen om 20 prosents oppgang for frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømat. Det er ingen quick-fix, så vi må jobbe på flere fronter, sier Nordli.  

Vil du vite mer?

 
Henrik Wiedswang Horjen
Henrik Wiedswang Horjen
Kommunikasjonssjef
Mobil: 982 65 219

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

TBT-notifikasjon fra Brasil om fryst fisk regelverket

Webinar om miljødeklarasjon  

Webinar om virkemiddelapparatet

Miljøaktivist gleder seg over sjømatens plastengasjement

Fakta om slam

Indisk verdensstjerne er innleder på sjømatnæringens plastseminar

Sjømat Norge passerer 900 medlemmer

Prisråd for havbruk og fastsetting av bruttoinntekt i grunnrenteskatten

Sjømatnæringen med felles plastseminar og ryddeaksjon

Vi debatterer i Arendal