Ole-Eirik Lerøy: Hvor glapp det for denne Regjeringen?


Publisert 28.03.2023 av Henrik Wiedswang Horjen Sjømat Norge

Ole-Eirik Lerøy, styreleder i MOWI og tidligere styreleder i Sjømat Norge, ga Regjeringen det glatte lag fra scenen under Sjømat Norges årskonferanse.

– Skal vi mene noe om bærekraft, så kan det være lurt å se på hva vi skal forvalte og hva vi har mulighet til å realisere i fremtiden. Noe har glippet, sa Ole-Eirik Lerøy foran en fullsatt Kongesal under Sjømat Norges årskonferanse i Bergen.

Med fremleggelse av Regjeringens Stortingsproposisjonen om grunnrenteskatt på havbruk på samme dag som Sjømat Norges årssamling, har en årskonferanse sjelden fått større oppmerksomhet enn 2023-konferansen Sjømateventyret.

Les mer: Regjeringen har hverken lyttet eller forstått

Forslaget har vært dårlig mottatt fra havbruksnæringen. MOWI-toppen høstet applaus fra salen for sin klare kritikk mot Regjeringens forslag. Mowi var i 2022 kåret til verdens mest bærekraftige proteinprodusent – for fjerde år på rad, av Coller FAIRR Protein Producer Index. En liste tapetsert av havbruksaktører.

Ole-Eirik Lerøy fra talerstolen. FOTO: Cecilie Bannow

Bekymringen fra Lerøy var tydelig på at muligheter for å gjøre investeringer for å kunne forbli i toppklassen hva gjelder bærekraftig matproduksjon vil minimeres dersom Regjeringens forslag blir stående.

– 80 prosent av inntjeningen skjer i sjøen, 80 prosent av investeringene skjer på land der vi ikke får fradrag fra noe som helst. Vi høster ikke fra et ferdigvarelager, vi bruker areal i sjø. Der vi forlater områdene vi har brukt er de etter kort tid i samme tilstand som før vår aktivitet.

Ole-Eirik Lerøy

Uenig i bruk av grunnrente-definisjon

Lerøy mener Regjeringen har bommet når de har betegnet havbruksnæringens bruk av areal som en grunnrente. MOWI-styrelederen påpeker at man i motsetning til petroleum og vannkraft, så høster man ikke fra av et ferdigvarelager i naturen. Man står selv ansvarlig for innsatsfaktorene. I tillegg må produktet videreforedles

Fullstappet med nærmere 500 tilhørere i Kongesalen på Radisson BLU Royal i Bergen.

– Grunnrenten vår er først og fremst en reguleringsrente. Vi kjøper tillatelsene fra myndighetene, andre næringer får de tildelt. De som kjøper rettighetene, har kjøpt fra de som av ulike årsaker har valgt å forlate næringen, sier Lerøy.

MOWI-toppen er urolig for hva som skjer av investeringer i Norge i fremtiden.

Utenlandsk skepsis

– Gigantiske investeringer skal beskattes med nær 80 prosent. Ingen utlendinger forstår noe av dette. Det landet som de har i kø reist for å studere er plutselig blitt et uforutsigbart land. 

Proposisjonen skal behandles på Stortinget før den endelig vedtas. MOWI-toppen håpet at man likevel vil lande en modell som ikke bremser opp veksten i havbruksnæringen. 

– Nå ser det mørkt ut, men vi må fortsette å kjempe. Jeg håper og tror dette krumspringet blir en parentes i fremtiden.

Vil du vite mer?

 
Henrik Wiedswang Horjen
Henrik Wiedswang Horjen
Kommunikasjonssjef
Mobil: 982 65 219

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

TBT-notifikasjon fra Brasil om fryst fisk regelverket

Webinar om miljødeklarasjon  

Webinar om virkemiddelapparatet

Miljøaktivist gleder seg over sjømatens plastengasjement

Fakta om slam

Indisk verdensstjerne er innleder på sjømatnæringens plastseminar

Sjømat Norge passerer 900 medlemmer

Prisråd for havbruk og fastsetting av bruttoinntekt i grunnrenteskatten

Sjømatnæringen med felles plastseminar og ryddeaksjon

Vi debatterer i Arendal