Hvis Storbritanna forlater EU med en avtale (“deal”)
Storbritannia og EU har forhandlet frem en avtale som skal regulere denne utmeldingen. Dersom denne avtalen blir gjeldende, vil Storbritannia behandles som et EU-medlem i en overgangsperiode som er ment å vare fra 29. mars 2019 til 31. desember 2020. I denne perioden vil Storbritannia også behandles som om de var et EØS-medlem. Denne overgangsperioden kan maksimalt forlenges med to år.
Norges forhold til Storbritannia vil dermed i liten grad endres 29. mars 2019 dersom brexit skjer på grunnlag av en avtale mellom EU og Storbritannia.
Norges forhold til EU og EØS endres ikke.
Hvis Storbritannia forlater EU uten en avtale (“no deal”)
Dersom utmeldingsavtalen ikke ligger til grunn for brexit, vil Storbritannia forlate EU 29. mars 2019 klokken 23:00 britisk tid og fra det tidspunktet ikke lenger behandles som EU-medlem eller part i EØS-avtalen.
Et slikt utfall vil få betydelige konsekvenser for Norge. Dette fordi vårt forhold til Storbritannia i stor grad reguleres av EØS-avtalen, og andre avtaler som Norge har med EU.
Norges forhold til EU og EØS endres ikke.
Hvordan vil en «no deal» påvirke markedsadgangen til Storbritannia for norsk sjømat?
I utgangspunktet er det Storbritannias tollsatser, som er bundet i WTO, som vil gjelde. Toll på laks er bundet på to prosent i WTO. For hvitfisk vil tollsatsen til Storbritannia øke fra 0 prosent til 7,5 prosent for hyse og 12 prosent for torsk. Myndighetene har nå gått ut med informasjon om at det gjennom drøftelser med Storbritannia er enighet om midlertidige avtaler mellom Norge og Storbritannia på flere områder, som skal sikre handel og annet samarbeid etter 29.03.2019. Disse “avtalene” ligger iflg myndighetene klare til signering når brexit er en realitet. Dette gjelder også for handelen med sjømat. Norge og Storbritannia har uttrykt et felles ønske om å videreføre dagens handelsvilkår mellom Norge og Storbritannia på sjømat. (I følge Nærings- og fiskeridepartementet er det i WTO-regelverket åpning for å innføre midlertidige tollnedsettelser for enkeltland, uten at det er inngått fullverdige frihandelsavtaler).
Det er derfor “forhandla” fram en midlertidig ordning (brevveksling), som skal settes i kraft i tilfelle en såkalt hard brexit. Her er det lagt til grunn de tollbetingelsene som Norge i dag har gjennom protokoll 9 i EØS-avtalen, Frihandelsavtalen fra 1973 og etablering av nødvendige kvoter. Det er ikke satt noen tidsgrense for disse midlertidige løsningene. Det tas fra norske myndigheters side forbehold om at kapasitet på britisk side er en kritisk faktor.
Vil det skje endringer i veterinær grensekontroll for sjømat?
Bestemmelsene i EØS-avtalen på det veterinære området regulerer sjømatimport til og sjømateksport fra Storbritannia. Ved en «no deal» vil Storbritannia ikke lenger være en del av det indre markedet i EØS, men et tredjeland. Dette kan innebære krav om helsesertifikater, godkjenning av virksomhetslister i Storbritannia og ordinær veterinær grensekontroll. Norske myndigheter er også her i dialog med Storbritannia om å komme frem til den mest fleksible løsningen som er mulig innenfor gjeldende regelverk. Målet er å unngå økte handelshindre.
Hva skjer med adgangen til å fiske i britisk sone 30. mars?
Fra norsk side er målet at avtalene vi inngår for 2019 skal vare ut hele året både for Norge, EU og Storbritannia. Norge har en god dialog med Storbritannia og EU, og det arbeides for å finne løsninger på dette. Hvis det i denne situasjonen ikke blir inngått noen avtaler mellom Storbritannia og Norge, vil norske fartøy ikke kunne fiske i britisk sone, og britiske vil ikke kunne fiske i norsk sone.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Slik svarer Sjømat Norge og Norges Fiskarlag om midlertidig driftsordning.
Norge og Russland ble torsdag enige om en ny fiskeriavtale.
Kritisk blikk, krever og mer åpenhet. Bli med og hør hvordan laksen har det.