Her ble det ryddet


Publisert 09.05.2018 av Øyvind André Haram Sjømat Norge  Miljø og Helse  

De stengte kontoret og dro ut med båt, hansker og søppelsekker. – En fabelaktig ryddeinnsats langs hele kysten, sier Sjømat Norge-sjef Geir Ove Ystmark om sjømatnæringens strandrydding.

– Det var enormt mye. Skrot og søppel. Vi fylte sekk på sekk.

Rita Karlsen på Husøy i Senja var en av mange som kjente på ansvaret.

– Vi lever av havet. Det er her fisken lever. Når så mange bryr seg om tema, skulle det bare mangle at vi som bedrift også stiller opp, forteller Rita.

Fiskeindustribedriften som tar i mot både villfisk og produserer oppdrettslaks på yttersida av Senja bidro naturlig nok under den nasjonale strandryddeuken. Sammen med idrettslaget på Husøy ble strendene i nærområdet ryddet for søppel. Bedriften stilte med båter for å samle inn alt skrotet, og som lønn for strevet vanket det deilig sjømat på alle som var med.

Etter en lang ryddedag må deilig sjømat til. Her smaker nestor hos Brødrene Karlsen, Roar Karlsen på delikatessene. FOTO: Brødrene Karlsen.

– Etter den flotte dugnadsinnsatsen grilla vi sjømat og delte ut Poke Bowl, forteller adm.direktør Karlsen.

Nærmere 100 steder
Brødrene Karlsen er langt fra de eneste. Fra Kirkenes til Rogaland har medlemsbedrifter i Sjømat Norge ryddet strendene. Fiskefôrbedriften Skretting stengte produksjonen på alle tre fabrikkene i Norge og sendte alle mann på ryddeaksjon.

– Miljøambisjoner er ikke bare hva vi ønsker å gjøre, men hva vi gjør. Det gjelder i stort og i smått. Derfor er det en glede at jeg og kollegene mine kan legge arbeidet til side noen timer for å være med og «holde Norge rent», sier Erlend Sødal adm.dir i Skretting Norge.

En rask sjekk langs kysten viser at de fleste medlemsbedrifter har stilt opp i større og mindre prosjekt i forbindelse med ryddeaksjonen. De fleste havbruksbedrifter har stilt servicebåter til disposisjon for å samle inn avfall, gjerne på steder der det ellers er vanskelig å komme til med bil. Fiskeindustribedrifter, brønnbåter, servicebedrifter og teknologibedrifter. Langs hele kysten har sjømatselskap stilt opp. Enorme mengder søppel er blitt samlet inn og levert til avfallsmottak.

Alle stiller opp når sjømatnæringen trår til. Her er Skretting-sjef Erlend Sødal i aksjon utenfor lokalene ved fabrikken i Sandnes. FOTO: Skretting.

– Jeg vil først og fremst takke bedriftene for at de har stilt opp. Det er vist en imponerende dugnadsinnsats – ikke bare av sjømatnæringen men av 90.000 frivillige landet rundt. Det er fantastisk og ikke minst viktig. For sjømatnæringen er det en forutsetning at havet er reint, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.

I tillegg til opprydning sist uke, vil flere selskaper også gjennomføre ryddeaksjoner utover våren. En rekke selskaper har dessuten engasjert ungdommer som ryddehjelp i hele sommer, der en til sammen vil rydde flere hundre kilometer med strender.

 

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

Sjømat Norge runder 600 bedrifter

Denne gjengen leder havbruk i nord

Vil skape 50.000 nye arbeidsplasser i sjømatnæringen

Ålesund: Frukostmøte for medlemsbedrifter

Riktig god jul og godt nyttår

Etterlyser veileder til forskrift om landbaserte akvakulturanlegg

Ber Mattilsynet se på egen rolleforståelse

Om offentlige innkjøp av matvarer, drikke og måltider

Lars skal ta matindustrien inn i fremtiden