Havbruksnæringen har behov for solide, varige og godt dokumenterte returordninger for utrangert utstyr. Det finnes ordninger for innsamling av de ulike fraksjonene i dag, og det er viktig at disse brukes. Vi oppfordrer alle til å avhende utrangert utstyr på en miljømessig god måte, og til å sikre seg relevant dokumentasjon på hva som skjer med utstyret etter avhending.
Selv om det varierer noe fra område til område langs kysten, er det mulig å få levert det meste til gjenvinning. Lokale aktører kan i stor grad ta i mot mange av de aktuelle fraksjonene som oppstår i forbindelse med havbruk. Men det er også noen få gjenvinnere som er spesialisert på de store fraksjonene som ringer, fôrslanger og nøter. Disse kan nå tilby sine tjenester langs hele kysten.
Gode ordninger bidrar til effektiv drift
Solide og varige returordninger, som sikrer effektiv og miljøriktig ombruk, innsamling og gjenvinning av utrangert utstyr, er viktig både for effektiv drift og for godt omdømme. Med gode systemer på plass kan “avfallet” på sikt bli en ressurs, og ikke bare en ekstrakostnad slik det er mange steder i dag.
Noen gjenvinnere tilbyr i dag henting og evt bearbeiding av utrangert utstyr på avtalt plass med veiforbindelse. Utviklingen går i retning av at havbruksaktørene i liten grad bearbeider utstyret selv (vasker, kapper opp osv), men heller betaler gjenvinningsselskapet for å gjøre jobben. For at dette også skal gi effektivitet for gjenvinnerne, er det en forutsetning at selskapene melder inn på forhånd, og leverer omtrent det antall tonn de har meldt inn. Flere gjenvinnere melder nå at de endelig ser en gledelig økning i innmelding av større plastenheter fra havbruksaktørene.
Ordningene fungerer. Vi anbefaler havbruksselskapene i ulike områder å sikre en god dialog med de ulike gjenvinnerne. Dette kan bidra til å utvikle ordningene slik at de blir best mulig tilpasset behovet i næringen.
Still tydelige krav til dokumentasjon
Ved å stille tydelige krav til dokumentasjon som viser hva som skjer med utstyret etter avhending, ansvarlig- og bevisstgjøres alle parter, og havbruksbedriftene får en type dokumentasjon som etterspørres i flere sammenhenger. Blant annet som en del av dokumentasjonsgrunnlaget for ulike sertifiseringsordninger og kundekrav.
Her er en standard mal som er utviklet for å kunne brukes i denne sammenheng: MAL Fraksjons- og miljø rapport for innsamlet utstyr
Ikke behov for en vederlagsfinansiert bransjeordning
FHL har deltatt i en arbeidsgruppe med havbrukere fra Midt-Norge, ledet av akvARENA, som har fått gjennomført en markedsanalyse av verdien av ulike avfallsfraksjoner fra utrangert oppdrettsutstyr. Med utgangspunkt i analysen er det konkludert med at en ikke ser behov for en vederlagsfinansiert bransjeordning, eller panteordning, for innsamling og gjenvinning av utrangert utstyr fra havbruk.
Dette fordi:
Her er link til mer informasjon om det gjennomførte prosjektet, en kort oppsummering av markedsanalysen, og til selve analysen: http://www.akvarena.no/index.php?page=gjennvinning Vi oppfordrer alle til å avhende utrangert utstyr på en miljømessig god måte, og til å sikre seg relevant dokumentasjon på hva som skjer med utstyret etter avhending.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.