Har norsk havbruk negative effekter i fjord- og kystområder? Spørsmålet har vært diskutert i lengre tid og uenigheten har til tider vært stor mellom de ulike forskningsmiljøene. En fersk rapport fra en ekspertgruppe nedsatt av Fiskeri og havbruksdepartementet i samråd med Miljøverndepartementet, konkluderer nå svært entydig.
Ingen målbare endringer
Hovedkonklusjonene viser at det ikke er funnet målbare endringer i næringssaltkonsentrasjonene verken sommer eller vinter i de to fjordene Boknafjorden eller Hardangerfjorden som er vektlagt i rapporten. .
– Det er en hyggelig rapport å lese og ikke minst viktig. Fiskeri og havbruknæringens landsforening har som miljøpolitisk målsetting at vår sjømatproduksjon skal være bærekraftig, sier miljødirektør Aina Valland.
Selv om lokale effekter ikke kan utelukkes viser målingene at verdiene ligger langt innenfor det man vil karakterisere som meget god vannkvalitet i de alle fleste tilfeller. I følge rapporten er mye av forklaringen på dette den enorme utskiftingen av vannmasser i fjordsystemene.
– Vannmassene bidrar til en meget stor transport av næringssalter. Bidraget fra matfiskproduksjon er for små til å forårsake eutrofiering, i følge ekspertgruppen. Norskekysten er med andre ord som skapt for sjømatproduksjon, sier Valland.
Gode lokaliteter
Et av punktene i miljørapporten påpeker negative effekter lokalt dersom ikke lokalitetene er godt nok egnet.
– Det viser at myndighetene må legge til rette for at næringsaktørene får tilgang til lokaliteter som er godt egnet. Det tas i dag jevnlig prøver fra bunnforholdene. De viser svært gode resultater. Vi ønsker en god dialog med miljømyndighetene for at overvåkningen skal bli mest mulig hensiktsmessig, kommenterer Aina Valland.
Les rapporten her: Vurdering av eutrofieringssituasjonen i kystområder
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.