FHL har i brev til Mattilsynet 11.11.2010 og 11.1.2012 (vedlagt) bedt om å få Mattilsynets anerkjenning av en metode for produksjon av fiskemel med råstoff fra oppdrettsfisk. Metoden som FHL har ønsket å få anerkjent er beskrevet og dokumentert i Nofima rapport 33/2010, "Standard Norwegian fishmeal and fish oil process. Heat treatments requirements" samt Rubin rapport 199 " Inaktivering av patogene mikroorganismer i fiskebiprodukter – Delprosjekt IPN- virus (vedlagt).
FHL , har på bakgrunn av denne dokumentasjonen ment at varmebehandling av biprodukter fra oppdrettsfisk ved 76°C i 20 minutter, eller tilsvarende kombinasjoner av tid/temperatur som resulterer i en 3 log10 inaktivering av IPN-virus, er tilstrekkelig når fiskemelet skal anvendes til fiskefôr.
Mattilsynet har fram til nå hatt et krav om varmebehandling av ensilert og ikke ensilert materiale fra oppdrettsnæringen på 85° C i 25 minutter. Mattilsynet viser til at den nye risikovurderingen fra Vitenskapskomiteen (VKM) når det gjelder bruk av biprodukter fra oppdrettsnæringen ikke understøtter FHLs krav til tid/ temperatur. Men Mattilsynet mener det er tilstrekkelig dokumentasjon for å kunne redusere sin tidligere anbefaling til at varmebehandling tilsvarende 80° i 20 minutter er tilstrekkelig for at råstoff fra oppdrettsfisk er smittemessig trygt.
FHL ba samtidig også om anerkjenning av at prosessering av villfisk og oppdrettsfisk kan foregå på samme anlegg med skille i tid ved flushing. Mattilsynet tolker Biproduktforordningen art 22 slikt at dersom det enkelte anlegg kan legge fram dokumentasjon på at innblandingen av mel fra oppdrettsfisk ikke overstiger 0,15 vekt % i villfiskmelet vil Mattilsynet godkjenne anlegg som prosesserer villfisk og oppdrettsfisk på samme linje, atskilt i tid. Mattilsynet har også gitt en presisering av bruk av lakseolje til laks, der Mattilsynet fastholder tidligere tolkning om at olje fra laks kan brukes til laks når den inneholder mindre enn 0,15 vekt % protein.
FHL mener dette er gode nyheter. Vi synes det er positivt at krav til temperatur/tid for prosessering av oppdrettsfisk er redusert i forhold til tidligere krav og at Mattilsynet tillater "flushing" mellom to typer produksjon på samme linje.
Mattilsynet viser i sitt svar til vedlagte rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (dato 23.4.2012) om varmebehandling av fiskemel til bruk i fiskefôr.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.