Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har mottatt sterke reaksjoner fra en rekke medlemsbedrifter etter at departementet tirsdag vedtok å utsette den lovede kapasitetsøkningen for 2010. Departementets begrunnelse er at man vil avvente lusesituasjonen til våren.
– Reaksjonene er meget sterke i Nord-Norge, og det forstår jeg godt. Lakselus er ikke problem i fylker som Troms og Finnmark, og da blir det feil å bruke lusesituasjonen i andre regioner som begrunnelse for stopp i Nord, sier Andreassen.
Også bedrifter i andre deler av landet reagerer. Den varslede kapasitetsøkningen ville uansett bare være på moderate 2-3%, store områder er allerede unntatt fra å ta del i veksten, og det er betydelige begrensninger for hvem som kan få kjøpe økt produksjonsvekst. Departementets vedtak er derfor unødvendig. Ingen ville fått vekst om ikke det var miljømessig forsvarlig.
Strenge miljøkrav allerede
– For å få nyttiggjort seg den økte kapasiteten må bedriften ha tilgang til lokaliteter å produsere på som er klarert ut fra miljømessige krav, og i tillegg ha et driftsopplegg som er akseptert av myndighetene. Bedrifter som ikke har dette på plass vil ikke få økt produksjonen om myndighetene aldri så mye øker tillatelsene på selskapsnivå, sier Andreassen.
I tillegg overvåkes havbruksnæringen av Mattilsynet, som har vide fullmakter til å gjennomføre tvangstiltak på kort varsel.
Lokale hjørnesteinsbedrifter rammes
– Finanskrisen har skapt usikkerhet i mange bedrifter over hele landet. Havbruksnæringen er imidlertid en stabilisator og verdiskaper i lokalsamfunn langs hele kysten. Derfor må beslutninger om rammebetingelsene baseres på fakta. Den offentlige lusedebatten har delvis vært preget av feilinformasjon og unyanserte uttalelser fra pressgrupper, og vi synes det er trist at regjeringen nå er presset til å gjennomføre en unødvendig og kanskje skadelig stopp i utvikling og forutsigbarhet, sier Andreassen.
Oppdrettsnæringen har tidligere meldt om planlagte investeringer for rundt 1 milliard kroner neste år til bekjempelse av lakselus, og næringen har startet sin største koordinerte innsats noensinne for å hindre at lakselus blir et problem når smolten vandrer ut fra elvene til våren.
– Hvis lusesituasjonen ikke er under kontroll til våren må selvsagt drastiske tiltak gjennomføres. Vi forventer imidlertid at regjeringens vedtak om kapasitetsøkning på egnede lokasjoner vil gjennomføres som tidligere annonsert der situasjonen er under kontroll. Vi ber om en garanti for dette, sier Andreassen i FHL.
Kontaktpersoner:
Geir Andreassen, adm. dir. (+47 908 26 864)
Are Kvistad, informasjonssjef (+47 478 07 910)
Tallmateriale, forskning og fakta om norsk oppdrettsnæring finnes i FHLs Miljørapport som kan lastes ned fra http://www.fhl.no/materiell
Vil du lese mer?
Årsmøte for Havbruk Vest arrangeres på Solstrand Hotel & Bad 7. februar.
Sjømat Norge søker flere medarbeidere. Vi er på jakt etter en kommunikasjonssjef og en fagsjef industri.
Sjømat Norge ønsker alle et godt sjømatår 2025.