– Vi ønsker oss og trenger et rent av. Ikke bare for å drive næringsvirksomhet, men også for at våre barn skal ha en sunn verden å vokse opp i, understreket styreleder Ole-Eirik Lerøy i sin tale til generalforsamlingen i FHL.
Rent Hav
Havmiljøet er under kontinuerlig press både fra akutte utslipp og langsiktig forurensing. Rene kyst- og havområder må derfor prioriteres betydelig høyere hos myndigheter og brukere av sjøområder nasjonalt og internasjonalt, heter det i en resolusjon fra møtet. FHL legger følgende krav til grunn i organisasjonens videre arbeid:
– Konkret ber vi norske myndigheter sette i gang hastetiltak for å bedre oljevernberedskapen. Vi er også bekymret for ubåten med kvikksølvlast som ligger utenfor Fedje. Er det virkelig riktig å dekke den til og la den ligge der for all fremtid? Dette må vurderes på nytt, sa Lerøy, som også nevnte gjenåpningen av reprosesseringsanlegget i Sellafield som en potensiell trussel.
Les hele resolusjonen her: Resolusjon_reinthav_2.pdf
Rømming
FHLs rømmingsutvalg har videre lagt fram en rekke forslag til tiltak for å komme rømmingen til livs (se rapport: Rapport_Rommingsutvalg_1.pdf).
I et vedtak slås det fast at næringen har en nullvisjon når det gjelder rømt oppdrettsfisk, og at målet inneværende år er å minst å halvere antall rømt laksefisk i forhold til 2006.
– Rømmingsforebygging er viktig av hensyn til miljøet, næringens samfunnskontrakt og økonomien i næringen, heter det i vedtaket.
Les hele vedtaket her: Vedtak_romming_1.pdf
Miljømerking
FHL har videre slått fast at sjømatnæringen i økende grad bør ta i bruk miljøsertifisering for å dokumentere at norske fiskerier drives bærekraftig.
– På den måten kan markedsmekanismene bidra til å bekjempe illegalt fiske, understrekes det i et vedtak fra årsmøtet i FHL industri og eksport som ble holdt torsdag.
Les hele vedtaket her: Prm_miljosertifisering_1.pdf
Klimaendringene
På årssamlingens siste dag preget også miljøsaker store deler av programmet.
NHO-direktør Finn Bergesen jr bidro med et innlegg med tittelen ”Både bærekraftig og konkurransedyktig klimapolitikk?”.
Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet holdt et foredrag med tittelen ”Klimaendringer – godt eller dårlig nytt for norsk sjømat?”. Han tok utgangspunkt i den ferske rapporten fra FNs Klimapanel og snakket om mulige konsekvenser både for fiskeriene og oppdrettsnæringen.
Les hele foredraget her: Misund_Klimaendringer.pdf
Ytterligere informasjon og kommentarer:
Kommunikasjonsdirektør Knut Olav Tveit, tlf. 41 47 63 90
Vil du lese mer?
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.
– Min opplevelse er at vi jobber nå enda tettere på problemstillingene, sier Skaar Amthor.