– Vi ønsker oss og trenger et rent av. Ikke bare for å drive næringsvirksomhet, men også for at våre barn skal ha en sunn verden å vokse opp i, understreket styreleder Ole-Eirik Lerøy i sin tale til generalforsamlingen i FHL.
Rent Hav
Havmiljøet er under kontinuerlig press både fra akutte utslipp og langsiktig forurensing. Rene kyst- og havområder må derfor prioriteres betydelig høyere hos myndigheter og brukere av sjøområder nasjonalt og internasjonalt, heter det i en resolusjon fra møtet. FHL legger følgende krav til grunn i organisasjonens videre arbeid:
– Konkret ber vi norske myndigheter sette i gang hastetiltak for å bedre oljevernberedskapen. Vi er også bekymret for ubåten med kvikksølvlast som ligger utenfor Fedje. Er det virkelig riktig å dekke den til og la den ligge der for all fremtid? Dette må vurderes på nytt, sa Lerøy, som også nevnte gjenåpningen av reprosesseringsanlegget i Sellafield som en potensiell trussel.
Les hele resolusjonen her: Resolusjon_reinthav_2.pdf
Rømming
FHLs rømmingsutvalg har videre lagt fram en rekke forslag til tiltak for å komme rømmingen til livs (se rapport: Rapport_Rommingsutvalg_1.pdf).
I et vedtak slås det fast at næringen har en nullvisjon når det gjelder rømt oppdrettsfisk, og at målet inneværende år er å minst å halvere antall rømt laksefisk i forhold til 2006.
– Rømmingsforebygging er viktig av hensyn til miljøet, næringens samfunnskontrakt og økonomien i næringen, heter det i vedtaket.
Les hele vedtaket her: Vedtak_romming_1.pdf
Miljømerking
FHL har videre slått fast at sjømatnæringen i økende grad bør ta i bruk miljøsertifisering for å dokumentere at norske fiskerier drives bærekraftig.
– På den måten kan markedsmekanismene bidra til å bekjempe illegalt fiske, understrekes det i et vedtak fra årsmøtet i FHL industri og eksport som ble holdt torsdag.
Les hele vedtaket her: Prm_miljosertifisering_1.pdf
Klimaendringene
På årssamlingens siste dag preget også miljøsaker store deler av programmet.
NHO-direktør Finn Bergesen jr bidro med et innlegg med tittelen ”Både bærekraftig og konkurransedyktig klimapolitikk?”.
Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet holdt et foredrag med tittelen ”Klimaendringer – godt eller dårlig nytt for norsk sjømat?”. Han tok utgangspunkt i den ferske rapporten fra FNs Klimapanel og snakket om mulige konsekvenser både for fiskeriene og oppdrettsnæringen.
Les hele foredraget her: Misund_Klimaendringer.pdf
Ytterligere informasjon og kommentarer:
Kommunikasjonsdirektør Knut Olav Tveit, tlf. 41 47 63 90
Vil du lese mer?
Sammen med NHO Mat og Drikke arrangerer Sjømat Norge tradisjonen tro årets Tariffkonferanse. Tema er som vanlig...
Dødelighetstallene fortsetter å falle, viser ferske tall for første kvartal.
Sjømathandelen med USA preges fortsatt av stor uro.