OM LUSESITUASJONEN I HAVBRUKSANLEGGENE
- Næringen har god oversikt over situasjonen. Utfordringen er å få satt inn tiltak raskt nok i tiden som kommer. Status langs hele kysten er åpent tilgjengelig på Lusedata.no
Havbruksnæringen har redusert lusenivåene betydelig siden 2009, da næringen satte i gang sitt nasjonale luseprogram.
- Havbruksnæringens mål er vedvarende lave lusenivåer. Det langsiktige målet er at det ikke skal påvises voksne hunnlus på laks i merd. I praksis betyr det vesentlig lavere enn grensen i luseforskriften. Myndighetene har satt en grense på 0,5 voksne hunnlus per fisk i oppdrettsanleggene langs kysten.
- De ukentlige tellingene viser at tallene nå er langt lavere. Med unntak av én uke har det for landet under ett vær under 0,1 voksne hunnlus i snitt per fisk i hele april, mai og juni.
- Lusenivåene var også i år vesentlig redusert i den perioden smolten vandrer ut, slik myndighetene krever. Våravlusninger har blitt gjennomført de siste 5 år.
- Høysesongen for lus er på sensommeren og høsten, men tiltak settes inn kontinuerlig. Legemidler er dessverre fremdeles det viktigste hjelpemidlet og fra uke til uke er det ca. 5% lokalitetene som avluser. Om lag 40% av anleggene benytter rensefisk.
- Vi har likevel vært bekymret for utviklingen i år som følge av de høye nivåene vi hadde tidlig i vinter. Det på grunn av høyere sjøtemperaturer og økende motstandsdyktighet mot lusemidlene, noe som gjør det enda mer krevende å holde lave lusenivåer.
- Flere nye og effektive tiltak som skal erstatte legemidler blir nå tilgjengelig, og det er viktig at næringen tar disse i bruk. Eksempler på nye metoder er luseskjørt, duk, spyling og laser.
OM HAVBRUKSNÆRINGENS ANSVAR
- Havbruksnæringen har et ansvar for å holde lave lusenivåer, både av hensyn til dyrevelferd i egen produksjon, og for å redusere mulig påvirkning på villfisk.
- Havbruksnæringen gjør også mye for å bevare villaksen, både i form av økonomiske midler og overvåkning av vassdrag.
OM TRUSLENE MOT VILLAKSEN
- Det er relativt bred enighet om at lakselus kan påvirke villaksen negativt ved at lus kan redusere tilbakevandringen av villaks til elvene. Lus kan også gå på sjøørreten i fjordene. Det er imidlertid ikke dokumentert at lakselus har utryddet en bestand av villaks eller sjøørret.
- Bare ca 5% av villaksen som vandrer ut i havet som smolt, vender tilbake. 95% blir borte, og forskerne mener at mer en 98% av de som ikke kommer tilbake, går tapt på grunn av andre årsaker enn lakselus.
- Den atlantiske villaksen er utsatt for en rekke trusselfaktorer. Lakseforskerne er enige om at den vesentligste utfordringen for villaksen i dag er dårlig næringstilgang i havet, noe som igjen tilskrives klimaendringer.
- Et stort antall av de 2300 lakseelvene rundt Nord-Atlanteren registrerte et sammenbrudd på siste halvdel av 1980-tallet. Den viktigste årsaken var endringer i næringstilgangen i havet.
- Villaksen har greid seg bedre i Norge enn i alle andre nordatlantiske land, selv om det er størst havbruksvirksomhet langs norskekysten.
- En rekke faktorer truer villaksen; kraftreguleringer, forsuring og gyrodactylus, som har utryddet over 40 laksestammer.