Fiskeridirektoratets årsstatistikk over rapporterte rømte laks viser at den positive trenden fortsetter. Det rømte 126.00 laks og 62.000 regnbueørret i 2016, mot 170.000 laks og 84.000 regnbueørret året før. Hittil i 2017 har det rømt svært få fisk.
– Vår visjon er null rømming fra norske havbruksanlegg. Dersom uhellet er ute, blir alle krefter satt inn på å fange den rømte fisken. Det er et krevende arbeid, men tiltakene nytter også på dette feltet. I fjor ble det gjenfanget 10 prosent av den rømte laksen og nesten 50 prosent av ørreten, sier Sivertsen.
Mindre rømt laks i elvene
De samlede tiltakene mot rømming virker, og de foregående årene er dette blitt bekreftet av en klar trend med mindre rømt laks i elvene. Sammenslutningen for utfisking av rømt oppdrettsfisk (OURO) har nylig lagt fram tall som viser at antallet rømt laks er ytterligere redusert i 37 elver over hele landet som følge av uttak av rømt laks i regi av sammenslutningen.
Innsatsen fortsetter
Tarald Sivertsen understreker at arbeidet for å redusere rømming av fisk fortsetter. Innsatsen spenner fra teknologiutvikling og forbedring av prosedyrer til opplæring og kurs der ledere og medarbeidere møtes for å utveksle erfaringer på tvers av selskaper og geografi.
– Oppgaven består i at vi både skal unngå rømming og rydde opp etter oss dersom det likevel skjer uhell. Gjennom OURO-sammenslutningen vil havbruksbedriftene fortsette å finansiere uttak av rømt fisk fra elver i tråd med forskriften, sier Sivertsen.
Samhandling må til
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.