Sjømat Norge mener Norge i for liten grad vier god nok oppmerksomhet til hva som skjer rundt regelverksarbeidet i EU. Derfor sendes det nå brev direkte til statsminister Jonas Gahr Støre.
– En må rette blikket mot prosessene som pågår. Både for selve produksjonen og for handelen er norske sjømatprodusenter prisgitt regelverk som utformes i Brussel. Da må Norge være aktivt til stede når utforming av regelverk skjer, sier direktør for internasjonal avdeling i Sjømat Norge, Trond Davidsen.
Nylig sendte NHO eget brev til Gahr Støre der en etterspurte styrket deltagelse i Brussel. Sjømat Norge støtter nå opp om brevet som er sendt.
Det ferskeste eksemplet på fraværenhet, er kanskje Industriutslippsdirektivet.
– Her var Norge langt fra til stede i forarbeidet. Vi hadde flere møter med Miljødirektoratet og gjorde dem oppmerksomme på prosessen. Norge tok ikke tilstrekkelig posisjon her, sier Davidsen.
Reglene som ble utarbeidet er ikke i særlig grad basert på kunnskaper om lakseslakterier. Det brister også stort på kunnskaper om tradisjonell fiskeindustri.
– Resultatet er et regelverk som fører til store ekstra kostnader, uten at det oppnås særlig miljømessig nytteverdi. I verste fall påføres miljøet unødvendig skade gjennom regelverket.
I brevet til Gahr Støre trekker Sjømat Norge frem Mattilsynet som rollemodell for hvordan en kan ha bedre kontakt med EU.
– Selv om Mattilsynet selvsagt burde hatt mer ressurser, mener vi de kan være en rollemodell for andre deler av forvaltningen, ikke minst på miljøsiden.
EØS-avtalen forplikter norske myndigheter til å delta i forberedende regelverksarbeid.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.