Både andel og antall laks og ørret som døde i merdene i norsk oppdrett i 2024 falt med åtte prosent, målt mot året før. Nedgangen fortsetter i 2025. Første kvartal viser over 25% færre døde fisk enn samme kvartal i fjor.
– Vi ser flere gode utviklingstrekk som har styrket både fiskevelferd, fiskehelse og dødelighet i vårt område. Det har igjen vært positivt for vår eiga drift, sier Ole Troland, tredjegenerasjons oppdretter i Troland Lakseoppdrett.
Som alle andre i norsk havbruksnæring, er Troland enig i at dødeligheten i produksjonen har vært på et for høyt nivå over tid. Derfor var det gledelig at vi så en nedgang på 7,8 prosent i andelen fisk som døde i merdene i 2024, målt mot 2023. Dette forsterkes av tallene for første kvartal i 2025, målt mot første kvartal året før. Nedgangen i årets første tre måneder er på 25,7% nasjonalt. Dette fremgår av oppdaterte tall fra Fiskeridirektoratet.
– Det kontinuerlige arbeidet med vaksiner og god smolt, både stor og liten, synes å bære frukter. Det er positivt å se at arbeidet med biologi, og ikke bare teknologi, er med å gjøre oss bedre, sier Troland.
– Det er tross alt biologien som styrer det meste. Teknologien skal være et hjelpemiddel som kan sikre at potensialet til laksen kommer til sin rett.
Norsk oppdrett av laks og ørret er inndelt i 13 produksjonsområder. Ser vi på de enkelte produksjonsområdene, var den sterkeste nedgangen i dødeligheten i fjor i PO2 (Ryfylke) og PO3 (Karmøy til Sotra). I sistnevnte, hvor Troland har det meste av sin aktivitet, ble dødeligheten redusert med om lag en tredjedel. I førstnevnte så de nesten en halvering i dødelighetsandelen.
Særlig i PO3, mens også i tilliggende PO4 (fra Nordhordland til Stad), er tallene for første kvartal ytterligere oppløftende. I PO3 er antallet døde fisk i første kvartal i 2025 mer enn halvert (-57,8%) målt mot samme periode i 2023 og med mer enn en tredjedel siden 2024 (37,4%). I PO4 er nedgangen på 21,9% fra 2024. Også i andre produksjonsområder er det til dels sterk nedgang i antall døde fisk. Nasjonalt er nedgangen på antall døde fisk i første kvartal i 2025 målt mot tilsvarende periode i i 2024 på 25,7%.
Tallene indikerer at utviklingen går i riktig retning. Årsakene til dette kan være flere. Bedret biosikkerhet på selskapsnivå og gjennom økt samarbeid selskapene imellom, bedre og mildere behandlingsmetoder mot lus og bedre vaksiner mot vintersår og PD spiller alt sammen en rolle. I tillegg kommer mindre problemer med perlesnormaneter og sikkert andre forklaringer.
– Her ser vi at utgang etter behandling har blitt betydelig redusert de siste årene, da både teknologien og folkene som jobber med den har modnet sammen, sier Ole Troland.
– Jeg ser positivt på utviklinga vi ser hos oss, og merker godt at det er er samstete aktørar som drar i samme retning.
Så er det viktig å minne om at disse tallene ikke viser andel fisk, men antall. Prosentandelen må vi vente med til Veterinærinstituttets fiskehelserapport for 2025 foreligger. Det er nesten et år til, men vi må tilbake til 2019 for å finne færre laks og ørret som har dødd i merdene i samme periode.
Kilder:
Fiskeridirektoratet: Svinn i produksjonen fordelt på art og årsak 2017-2025 (produksjonsområde)
Veterinærinstituttet: Fiskehelserapporten: https://www.vetinst.no/nyheter/dodelighet-i-lakseoppdrett-litt-ned-i-2024
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Dødelighetstallene fortsetter å falle, viser ferske tall for første kvartal.
Sjømathandelen med USA preges fortsatt av stor uro.
Regjeringens havbruksmelding kan skape ekstra uro, mener Sjømat Norge.