Statsminister Erna Solberg tok med seg to oppfordringer til sjømatnæringen under Sjømat Norges årskonferanse i Trondheim.

– Vi kommer til å trenge nye vekstimpulser i norsk økonomi. Det sikrer velferden, kompetanseutvikling og sysselsetting. Her spiller sjømatnæringen en sentral rolle.

Det sa statsminister Erna Solberg på Sjømat Norges årskonferanse i Trondheim 3. april.

Solbergs to oppfordringer

Statsministeren tok med seg to oppfordringer til sjømatnæringen til Trondheim. Den første var en klar oppfordring til visjoner og å løfte blikket.

– I framtiden skal vi leve av havet. Men skal vi videreutvikle næringen, må næringen være villig til å tenke nytt om struktur og organisering. Skal Norge som sjømatnasjon vokse inn i framtiden, er det viktig at ikke deler av næringen sitter på hver sin tue og skjermer om egeninteresser. Næringen må sammen klare å løfte blikket og komme til enighet, sier Solberg.

– Det er viktig at hvert ledd i næringen er lønnsom, legger Solberg til.

Styreleder i Sjømat Norge, Inger-Marie Sperre, møtte statsministeren til ordskifte under årskonferansen. Sperre imøtekom Solbergs utfordringer.

– Bransjens største utfordring er å få bedriftene til å løfte blikket, se utover egen virksomhet og akseptere at næringen kommer til å se annerledes ut i framtiden, sier Sperre.

– Vi må rett og slett tørre litt mer.

Solberg legger til at utviklingen i sjømatnæringen ikke kan utvikles på følelser, men på kunnskap.

– Det kan fort bli en spiss debatt om rammevilkårene til sjømatnæringen med mye følelser. Jeg mener vi må legge kunnskap til grunn når vi skal se på rammevilkårene framover. Sammen må vi øke verdiskapingsforståelsen i samfunnet, sier Solberg.

– Det viktigste vi politikere kan bidra med, er å skape et forutsigbart og moderne rammeverk for norsk næringsliv. Det gjelder spesielt en eksportavhengig næring som sjømatnæringen er, ikke minste i en ustabil tid i verdensmarkedet, sier Solberg.

Den andre oppfordringen var på miljø og bærekraft.

– Det er helt avgjørende for framtiden til næringen at den blir mer bærekraftig og miljøvennlig. Næringen må jobbe hardere med dette, sier Solberg.

Styreleder Sperre forsikrer Solberg at næringen tar utfordringen på høyeste alvor.

– Aktørene i næringen jobber knallhardt hver eneste dag for å møte krav til bærekraft. Det handler om alle typer bærekraft, miljømessig, sosialt og økonomisk. Næringen tar disse utfordringene på alvor, og fokuset på miljø er større enn noen gang, svarer Sperre.

Grunnrenteskatt

Solberg adresserte også utredningen om grunnrenteskatt, som er ventet 1. november til Stortinget. Blant konferansens deltakere, og sjømatnæringen for øvrig, er det stort engasjement rundt denne saken.

– Vi skal ta imot meldingen når den kommer, men vi ser at reaksjonene fra blant annet partienes landsmøter rundt om i Norge tyder på en fallende interessen for særskatter, avsluttet Solberg.

Vil du vite mer?

 
Geir Ove Ystmark
Geir Ove Ystmark
Administrerende direktør
Mobil: 481 27 155
Øyvind André Haram
Øyvind André Haram
Kommunikasjonssjef
Mobil: 908 81 591

Vil du lese mer?

Previous articles arrow. Next articles arrow.

#MerAv Seminar 6

Retningslinjer – Mottakskontroll fiskeråstoff

– Sjømat Norge var førstevalget mitt

Mindre matsvinn gir bedre klima

Kurs i Rømmingssikring – Sortland

Kurs i Rømmingssikring – Val vg.

Kurs i Rømmingssikring – Alta

Kurs i Rømmingssikring – Bergen

Trenger ikke flere i krabbefisket

Nye rekordtall for sjømateksporten – ringvirkningene vil øke