Sjømat Norge og NHO mat og drikke avholdt mandag møte med statssekretær Maria Varteressian om EØS-regelverkets betydning for matindustrien. De to NHO-foreningene er begge opptatt av at Norge må ta en enda mer aktiv rolle opp mot EU slik at EU-regelverk blir tilpasset norske forhold.
-Selv om landbruk og fiske er holdt utenfor EØS-avtalene, så utgjør matområdet en vesentlig del av EØS-avtalen. På helt avgjørende områder er det EUs regelverk som styrer både regelverket for matpolitikken og miljøpolitikken, sier Petter Haas Brubakk i NHO mat og drikke. Han sier at de to organisasjonene var fornøyd med tilbakemeldingen fra statssekretæren.
Norge har store muligheter til å påvirke EØS-regelverket, men det må gjøres før regelverket er ferdig utviklet, sier Geir Ove Ystmark fra Sjømat Norge. Både han og Brubakk var under møtet opptatt av at norske fagmyndigheter må bruke mer kapasitet inn mot EU. De fremhevet begge at Mattilsynet gjør en god jobb, at Mattilsynet samarbeider godt med norsk næringsliv, og at de også er tilstede når EU-regelverket endres.
-Mattilsynet har forstått sin rolle, men de trenger mer kapasitet til å jobbe opp mot internasjonalt regelverk, slår Brubakk fast. Nå kommer det i økende grad også direktiv og regelverk på miljøområdet. Det er derfor viktig at Miljødirektoratet lærer av Mattilsynet slik at også regelverket på miljøområdet i størst mulig grad er tilpasset norske forhold. De to landsforeningene viste til erfaringer de har gjort med Industriutslippsdirektivet, Emballasjeforordningen og Påstandsforordningen.
De to landsforeningene fikk tilbakemeldinger om at regjeringen løfter EØS-arbeidet, og at det vil gjøres mer for å koordinere på tvers av departementene og deres underliggende fagmyndigheter. Statssekretæren fikk innspill fra de to landsforeningene om at god kapasitet på regelverksarbeidet er viktig næringspolitikk. De to landsforeningene fremhevet at det å styrke kapasiteten I regelverksutforming er viktigere enn mange andre virkemidler myndighetene setter inn mot næringsutvikling.
Under møtet ble det pekt på at flyt av råvarer og ingredienser i norsk matproduksjon er kritisk viktig for den norske og europeiske matvareberedskapen, og at dette arbeidet må gjøres internasjonalt.
Fra NHO mat og drikke deltok adm. dir. Petter Haas Brubakk og Gerhard Salicath. Sjømat Norge var representert ved adm. dir. Geir Ove Ystmark og direktør internasjonal avdeling Trond Davidsen.