Interessen rundt Arendalsuka har økt kraftig de siste årene. Fra 20.000 besøkende i startåret 2012 til 160.000 i 2023. I år er det ventet ennå flere.
– Sjømat blir viktigere for Norge. Da må det også debatteres. Utfordringer vi har, kritikk vi møter og ikke minst hva vi kan gjøre for å sørge for at flere spiser sjømat, sier direktør for kommunikasjon, politikk og strategi, Kristin Langeland.
I år blir det og rekorddeltagelse fra Sjømat Norge.
– Vi har tidligere satset en del som medarrangør på ulike arrangement. Det gjør vi selvsagt i år også, men i tillegg skal vi og stå på helt egne ben.
Sjømatnæringens omdømme har vært kritisert og debattert flere ganger det siste året. Til Arendal har Sjømat Norge med seg helt ferske tall.
– Onsdag kveld har vi arrangement på Ryger Elektra med tittel: Laks under lupen. – Større, viktigere og vanskeligere – havbruksnæringens omdømme, forklarer Langeland.
I tillegg er vi selvsagt invitert inn i debatter som handler om alt fra digitalisering, til torskeoppdrett. Vi har aldri før deltatt i så mange ulike debatter.
Et av årets mest omtalte tema i Arendal, kommer trolig til å bli de nye kostholdsrådene. De lanseres torsdag av Helsedirektoratet. Sammen med flere sjømatorganisasjoner spør en i forkant av lanseringen om hva som gjøres for å øke konsumet.
– Det er smått utrolig at vi spiser mindre sjømat enn før, samtidig som vår eksport økter. Folk ute i verden er langt flinkere enn vi her i landet. Det må snus, sier Kristin Langeland.
Helsedirektoratet, forskere og politikere vil være til stede under arrangementet som går av stabelen tirsdag ettermiddag.
– Har du lyst å smake god sjømat er du hjertelig velkommen. Vi kommer til å dele ut enkel, god og delikat sjømat under arrangementet.
– Hvorfor så sterkt til stede?
– Norge er sjømat. Vi må bli flinkere til å få folk til å forstå dette. I Arendal er politikere, rammesettere, over 500 journalister og folk som er aktive i samfunnsdebatten. Det skulle brått bare mange at vi må være synlige.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Havbruksnæringen har fått økt fokus i den norske samfunnsdebatten. Som en viktig næring utsettes vi med rette...
Sjømat Norge roser Sildelaget for å hente inn tre eksterne medlemmer inn i styret, men er kritisk...
Hvordan påvirker de nye kravene om rapportering og dokumentasjon deg? Fortvil ikke, vi gir deg den kunnskapen...