Forsterket innsats mot lakselus:
- Smittereduksjon. FHLs medlemmer forplikter seg til å installere lusefiltrering på samtlige slakterier og brønnbåter som benyttes, og ber myndighetene innføre regulering av dette i hele næringen. Tiltaket skal gjennomføres så snart som praktisk mulig og helst innen utgangen av 2012.
- Behandlingsstrategi og bedret dokumentasjon. Hovedstrategien når det gjelder kontroll med lakselus, er bruk av ikke-medikamentelle metoder. Det betyr at håndtering av enkeltmerder i et anlegg må få sterkere fokus. FHL ber om at den forskriftsfastsatte tellingen av lus på hver lokalitet hver uke utvides til å gjelde alle merder hver gang. Videre må virksomhetene etablere og forplikte seg til å følge et nytt system for innrapportering og tilgjengeliggjøring av alle relevante helseopplysninger knyttet til lakselus, herunder medikamentbruk og resistens. Dette vil bli gjennomført ved etablering av felles helsedatabase for havbruksnæringen.
- Leppefisk. Medlemsbedrifter vil fremskynde investeringer i oppdrett av leppefisk for å sikre tilstrekkelig tilgang og unngå overbeskatning av vill leppefisk. Det vil også bli utarbeidet og gitt opplæring i en ny beste praksis for hold og bruk av leppefisk i oppdrettsanlegg. Myndighetene må prioritere konsesjoner til oppdrett av leppefisk. Regelverket må tilrettelegges for økt bruk av leppefisk.
- Forskning. FHL ønsker ytterligere finansiering av mer langsiktig og målrettet forskningsinnsats, utover det nylig etablerte forskningssenteret ved Universitetet i Bergen. Tidsperspektivet på forskningsinnsatsen for senteret er fem år og finansieringsrammen er inntil 200 millioner kroner. Økt forskningsinnsats foreslås finansiert ved at midlene i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) i hovedsak brukes til tiltak knyttet til lakselus og rømmingssikring. Den økte forskningsinnsatsen skal samordnes gjennom tett dialog med de etablerte kompetansemiljøer.
- Utvikling. FHLs medlemmer vil bidra til å sikre midler til kortsikte bedriftsinterne og leverandørrettede utviklingsprosjekter øremerket for effektive og miljøvennlige metoder for lusebehandling i 2011 og 2012. Avsatte midler er allerede over 50 millioner.
- Miljøpåvirkning. Bidra til forsterket forskningsinnsats i regi av Havforskningsinstituttet og andre ledende fagmiljøer for å avklare i hvilken grad lakselus fra havbruk har bestandsregulerende effekt på vill laks og sjøørret.
Oppfølging av regelverk og kontroll: FHL forventer at Mattilsynet og Fiskeridirektoratet foretar hyppige kontroller for å verifisere at regelverket overholdes. Myndighetene må håndheve regelverket på en enhetlig måte. Hvis regelverk ikke følges, må det få konsekvenser for den enkelte bedrift.
Den økte forskningsinnsats foreslås finansiert ved at midlene i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) i hovedsak brukes til tiltak knyttet til lakselus og rømmingssikring. I tillegg bidrar medlemsbedrifter i FHL til betydelige beløp til forskning og utvikling.