– Vi benytter og føler MerAv-rådene hver dag. Maten vi lager stiller krav til kategorier innen sunn mat, sier Inger Renathe Østmo fra kokkelandslaget Community Catering.
Sammen med resten av kokkelandslaget representerte hun Norge i OL i Community Catering. Fra scenen under MerAv–seminaret fortalte kokken sammen med Espen A. Wasenius i Norske Kokkers Landsforening (NKL) at innad i kokkemiljøet er det flere som går fra restaurant til kantine.
Kokkene understreket at sunne råvarer er og blir et viktigere kriterium.
– I konkurransene vi deltar i stilles det krav at maten inneholder de riktige næringsstoffene – så det er klart det blir avgjørende å velge sunne og riktige råvarer for å hevde oss i konkurransene vi stiller, sier Østmo.
#MerAv det som er bra
Med opp mot 30.000 besøkende fra matbransjen, er SMAK 2020 Norges desidert største arrangement for de som jobber med å forme Norge som matnasjon.
SMAK arrangeres hvert tredje år og er blant de viktigste møteplassene i Nordens for matbransjen. Gjennom MerAv-samarbeidet har Sjømat Norge under messen satt søkelys på hvordan man få et sunnere kosthold.
Norske helsemyndigheter har satt et ambisiøst mål om at innen 2021 skal befolkningen spise 20 prosent mer frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter, fisk og sjømat. For å nå dette målet, kreves et godt samarbeid mellom myndigheter, matprodusenter, servering og handel.
– Vi har siden 2017 jobbet med de andre organisasjonene i arbeidet for å fremme et sunnere kosthold. Det har vært et vellykket samarbeid mellom myndigheter og bransjen. Det er gledelig å se at det nytter for det er store helsegevinster for både den enkelte og for samfunnet på å velge sunnere råvarer, sier Gunn Knutsen, fagsjef i Sjømat Norge.
Den siste tids utvikling viser at spesielt serveringsbransjen har sluttet oppunder arbeidet. Avtalen er et samarbeid mellom helsemyndighetene og matbransjen for å bidra til å nå de nasjonale målene for folkehelsepolitikken og å styrke konkurransekraften til mat- og drikkenæringen.
Det er store helsegevinster ved å forebygge livsstilssykdommer som hjerte, kar, og diabetes 2. Usunt kosthold koster samfunnet årlig 154 milliarder årlig, ifølge Helsedirektoratet. Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, fortalte under seminaret at det handler om å gjøre det lettere for befolkningen å velge et sunnere kosthold.
– Det er nå 98 aktører med i hovedavtalen, og vi vil ha med flere. Det er viktig at så mange som mulig bidrar for at vi skal nå målene vi har satt oss, sier Granlund.
Sjømat på agendaen
Sjømatnæringen var sterkt representert under matmessen, der Sjømat Norge ved Gunn Knutsen og Henrik Stenwig deltok med to inspirasjonsforedrag under parolen “Sjømat i et bærekraftig kosthold”.
Kommunikasjonsdirektør Kristin Langeland deltok også under Bocuse d’Or sitt arrangement sammen med Bellona, BAMA og Arne Hjeltnes.
– Det er gledelig å se at Bellona deler vår virkelighetsoppfatning om bærekraftsarbeidet i sjømatnæringen. Det er avgjørende for at vi sammen skal bli bedre, og all ære til dem for at de ser den positive utviklingen som finner sted i sjømatnæringen som bygger opp under sjømaten som en klimaløsning, sier Langeland.
Under messen hadde Lerøy blant annet en seksjon med superkokk Trond Moi og oppvisning i bearbeiding av piggvar.
– Vil også gi ære til Lerøy og Domstein for å være fabelaktige ambassadører for sjømatnæringen under messen. Deres tilstedeværelse og utstillinger under messen er med på å vise hvor flott og smakfullt både sjømat og sjømatnæringen kan være, sier Langeland.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
I samarbeid med PwC inviterer Sjømat Norge våre medlemmer til webinar om internprisingsdokumentasjon tirsdag 19. november kl....
Onsdag 27. november kan du lære mer om rømmingssikkerhet i oppdrett, i Fiskeridirektoratets webinar-serie. De skal blant...
Hva kan et fast sjømatmåltid i barnehagen gjøre med sjømatgleden til barna?