• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Fagområder > Industri > Den fantastiske historia

Den fantastiske historia

Publisert 01.01.2013 av Sjømat Norge

Industri

Arne Brimi tilbyr klippfisk på andre sida av jordkloden i beste sendetid. FOTO: TV2

Ingen andre råvarer frå Noreg kan vise til slik ærverdig historie, engasjement og ikkje minst hyggje rundt matbordet. Den salta og tørka fisken, som i dag produserast enten av torsk, sei, lange, brosme eller hyse, har i fleire hundre år vore ei svært viktig handelsvare. Måndag 7. Januar og onsdag 9. Januar ønskjer Arne Hjeltnes og Arne Brimi å fortelje historia på norsk tv.

– Det er ei utruleg spanande historie. Det er ei soge om internasjonal handel, verdiskaping langs kysten og spanande mattradisjonar på andre sida av jorda.

– Skil den seg slik ut?

– Tenkje seg til i små sjapper er dei einaste internasjonale matvarene Coca-Cola og norsk
klippfisk, seier sjømatentusiasten Arne Hjeltnes.

Hugs å få med deg programmet på tv, måndag 7. januar kl 20.00 og onsdag 9. januar kl 20.00. FOTO: Tv2I beste sendetid
”Frå Andøya til Rio” er tittelen på dei to programma som Hjeltnes har laga saman med sin trufaste reisekokk Arne Brimi.

– Me byrjar i nord, er med på å fiska torsken nord for Andøya, følgjer den nedover kysten til Nordmøre og Sunnmøre, og dreg så ut i verda til Portugal, Brasil og Den Dominikanske Republikk. Me fortel soga om korleis det byrja på 1600 talet og ser kor sterkt klippfisken står i dag.

– Kva veit nordmenn om klippfisk i dag?

– Eg trur dei veit lite. Mange blandar klippfisk med tørrfisk. Me ønskjer å vise både historie, kokekunst og ikkje minst kor fantastisk denne råvaren er.  I tillegg er dette ei soge om fiskarane i nord, den norske torsken og korleis byar som Kristiansund og Ålesund har blitt til.

Fiskar Thomas Wold utanfor Andøya fortel om korleis det heile starar, saman med Arne Hjeltnes. FOTO: Tv2Meir variasjon
Få nordmenn har i dag høyrd om klippfisk. Langt færre om bollinjos (klippfiskbollar) eller at spanske og portugisiske kvinner helst må kunne 365 ulike klippfiskoppskrifter før dei kan gifte seg.

– Eg trur vi her i landet treng meir variasjon til. "Brimien" bidreg i så måte i dette programmet, saman med kokkar frå alle verdshjørne, med spanande rettar folk kan bruka klippfisk
til. Det er nesten ingen grenser, seier Hjeltnes.
 


Vil du lese mer?

Frokostmøte: Fiskefôr en forutsetning….

Publisert 01.01.2013 Industri

Sjømat Norge har den glede å invitere deg til et spennende frokostmøte i Oslo om fiskefôr. Utgangspunktet...

Endring i regulering fangst kongekrabbe

Publisert 01.01.2013 Industri

Her er Sjømat Norges svar på høring om snøkrabbereguleringer for 2025.

Færre fisk dør i merdene

Publisert 01.01.2013 Industri

Dødlighetstallene i havbruk synker sammenlignet med fjorårets fire første måneder.

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies