• Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
  • Fagområder
  • Om oss
    • Styret
    • Øvrige tillitsvalgte
    • Administrasjonen
    • Forhandlingsutvalg
    • Seafood Federation
  • Medlem
    • Medlemsfordeler
  • Materiell
  • Kontakt
  • English
Sjomatnorge.no > Fagområder > Industri > Den fantastiske historia

Den fantastiske historia

Publisert 01.01.2013 av Sjømat Norge

Industri

Arne Brimi tilbyr klippfisk på andre sida av jordkloden i beste sendetid. FOTO: TV2

Ingen andre råvarer frå Noreg kan vise til slik ærverdig historie, engasjement og ikkje minst hyggje rundt matbordet. Den salta og tørka fisken, som i dag produserast enten av torsk, sei, lange, brosme eller hyse, har i fleire hundre år vore ei svært viktig handelsvare. Måndag 7. Januar og onsdag 9. Januar ønskjer Arne Hjeltnes og Arne Brimi å fortelje historia på norsk tv.

– Det er ei utruleg spanande historie. Det er ei soge om internasjonal handel, verdiskaping langs kysten og spanande mattradisjonar på andre sida av jorda.

– Skil den seg slik ut?

– Tenkje seg til i små sjapper er dei einaste internasjonale matvarene Coca-Cola og norsk
klippfisk, seier sjømatentusiasten Arne Hjeltnes.

Hugs å få med deg programmet på tv, måndag 7. januar kl 20.00 og onsdag 9. januar kl 20.00. FOTO: Tv2I beste sendetid
”Frå Andøya til Rio” er tittelen på dei to programma som Hjeltnes har laga saman med sin trufaste reisekokk Arne Brimi.

– Me byrjar i nord, er med på å fiska torsken nord for Andøya, følgjer den nedover kysten til Nordmøre og Sunnmøre, og dreg så ut i verda til Portugal, Brasil og Den Dominikanske Republikk. Me fortel soga om korleis det byrja på 1600 talet og ser kor sterkt klippfisken står i dag.

– Kva veit nordmenn om klippfisk i dag?

– Eg trur dei veit lite. Mange blandar klippfisk med tørrfisk. Me ønskjer å vise både historie, kokekunst og ikkje minst kor fantastisk denne råvaren er.  I tillegg er dette ei soge om fiskarane i nord, den norske torsken og korleis byar som Kristiansund og Ålesund har blitt til.

Fiskar Thomas Wold utanfor Andøya fortel om korleis det heile starar, saman med Arne Hjeltnes. FOTO: Tv2Meir variasjon
Få nordmenn har i dag høyrd om klippfisk. Langt færre om bollinjos (klippfiskbollar) eller at spanske og portugisiske kvinner helst må kunne 365 ulike klippfiskoppskrifter før dei kan gifte seg.

– Eg trur vi her i landet treng meir variasjon til. "Brimien" bidreg i så måte i dette programmet, saman med kokkar frå alle verdshjørne, med spanande rettar folk kan bruka klippfisk
til. Det er nesten ingen grenser, seier Hjeltnes.
 


Vil du lese mer?

Høstmøtet Havbruk Vest

Publisert 01.01.2013 Industri

Høstmøte i Havbruk Vest blir avholdt 6. november. Påmelding kommer!

HMS – konferansen 2026

Publisert 01.01.2013 Industri

Dato er satt – det er bare å legge inn i kalender. Programmet blir lagt ut her...

– Vi har et forbedringspotensial

Publisert 01.01.2013 Industri

Miljødirektoratets tilsynsaksjon viser tydelig at vi kan bli bedre, sier Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.

Sjømat Norge - en landsforening i NHO

firmapost@sjomatnorge.no

99 11 00 00

Postboks 5471 Majorstuen, 0305 Oslo

  • Om oss
  • Styret
  • Øvrige tillitsvalgte
  • Administrasjonen
  • Forhandlingsutvalg
  • Seafood Federation
  • Høringsuttalelser
  • Kalender
  • Fagområder
  • Materiell
  • Presse

Designet og utviklet av Journey Agency

  • facebook
  • instagram
  • twitter-x
  • paper
  • Personvern
  • Cookies