Det er rapportert om 198.000 rømte laks i løpet av fjoråret, framgår det av den offisielle statistikken fra Fiskeridirektoratet. I tillegg rømte det 50 ørret, mens tallet for torsk er 55.000.
– Rømmingstallene gikk ned fra 2011 til 2012, så det er svært beklagelig at vi nå registrerer en økning i antall rømte laks. Vi skal undersøke hendelsene nærmere og se hva vi kan lære av de feil som er gjort. Det vil vi gjøre i dialog med Fiskeridirektoratet og den myndighetsoppnevnte Rømmingskommisjonen, sier Tarald Sivertsen som leder rømmingsutvalget i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).
Nedgang over tid
Trenden over tid viser at rømmingstallene går ned, og siden 2006 er antall rømte fisk fra anleggene redusert betydelig. Næringen holder fast ved sin nullvisjon for rømming.
– Det er svært mange bedrifter som har innfridd denne visjonen mange år på rad, og det er viktig at hele bransjen lærer av disse selskapene. I tillegg har vi nå økt innsatsen på å lære av nestentilfellene, slik at en kan redusere risikoen ytterligere for at rømminghendelser oppstår.
– Oversikten over innslag av rømt laks i elvene viser også positive trender. Nedgangen her er betydelig, og innslaget i elv er det viktigste. Vi registrerer også meldingene fra Havforskningsinstituttet om at den genetiske innblandingen i villaksstammene er mindre enn tidligere antatt.
Næringen tar ansvar
Havbruksnæringens Miljøfond bidrar hvert år med en rekke tiltak for å ta rømt laks ut av elvene. Siden starten har fondet bevilget 20 millioner kroner til tiltak i 68 elver. De endelige tallene for 2013 vil bli offentliggjort når resultatene av alle skjellanalysene foreligger.
– Gjennom Miljøfondet tar vi ansvar, og det skal vi fortsette med i 2014. Vi har nye søknadsfrister for fondet som er 15. februar og 15. august. Midlene skal gå direkte til kunnskapsmiljøer, elveeiere og andre som setter inn gode tiltak for utfisking og overvåkning av rømt oppdrettsfisk i elv, sier Sivertsen.
– All rømming skal rapporteres
Det siste året har det vært meldt om noen urapporterte hendelser langs kysten. Tarald Sivertsen reagerer svært negativt på dette.
– Alle hendelser skal alltid meldes til myndighetene. Det gjelder både ved faktiske rømmingshendelser og når det er mistanke om rømming, understreker lederen av FHLs rømmingsutvalg.
Dobbeltsikring på settefiskanlegg
Det har også vært gjort en stor innsats for å redusere rømming fra settefiskanlegg de siste årene. Myndighetene stiller krav om dobbelt sikring på anleggene, og i tillegg er det etablert en standard for bygging av settefiskanlegg. FHL mener derfor, i likhet med Fiskeridirektoratet, at rømming av smolt er et betydelig mindre problem i dag enn tidligere.
– Det er svært mange bedrifter som har innfridd denne visjonen mange år på rad, og det er viktig at hele bransjen lærer av disse selskapene. I tillegg har vi nå økt innsatsen på å lære av nestentilfellene, slik at en kan redusere risikoen ytterligere for at rømminghendelser oppstår.
Tarald Sivertsen leder av FHLs rømmingsutvalg
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Velkommen til medlemsmøte i Sjømat Norge havbruk nord 2.-3. juni. Denne gangen møtes vi i vakre omgivelser...
Mattilsynet og Helsedirektoratet trenger mer ressurser for å gi gode kostholdsråd til barn og unge.
Meldingens viktigste formål er å gjøre Norge bedre forberedt på kriser og krig.