Før sommeren vedtok regjeringen å avvikle CO2-fritaket for fiske i fjerne farvann fra 1. juli 2025. Sjømat Norge har pekt på at ensidig norsk avgiftsinnføring vil trigge flåten til å bunkre, og dermed også lande fisken til utenlandske havner. Nå skyver regjeringen avviklingen frem til 1. januar 2026.
-Det er klokt av regjeringen å ta seg bedre tid, men det beste ville vært at de allerede nå slo fast at en ensidig norsk avgift ikke er løsningen, sier Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.
Store deler av fisket skjer med fartøy som har stor mobilitet, og fisket foregår på bestander Norge deler med andre stater. Det gjør at det er sterk internasjonal konkurranse om råvarene. Fiskere kan velge om de lander fisken i Norge, eller til fiskeindustribedrifter i andre land som Island, Færøyene, Storbritannia og land i EU. Konkurransen er sterk, og norsk industri har allerede flere konkurranseulemper. Færøyene og Storbritannia har landingskrav til egen industri, mens Island har vertikal integrasjon. EU har på sin side høy toll på import av bearbeidede produkter for å beskytte sin industri.
Hovedregelen er at andre land har fritak fra CO2-avgift. Hvis Norge ensidig innfører en slik avgift vil det lønne seg å bunkre i utlandet eller i åpent hav. Det gir ikke mindre utslipp, men påvirker hvor fiskerne fyller tanken.
-Resultatet vil bli at enda flere fiskere velger å dra til utlandet. Det gir en forsterket råvarelekkasje, påpeker Ystmark. Han oppfordrer derfor regjeringen til å bruke tenkepausen godt, og sier at slike avgifter må harmoniseres på tvers av landegrensene.
Det har vært store kutt i fiskekvotene de siste årene. Kvoterådene tilsier fortsatt kutt på viktige arter som torsk og sild. Den norske fiskeindustrien har derfor stor knapphet på råvarer.
-Det siste vi trenger er ensidige norske avgifter som forsterker problemet. Tvert om burde norske politikere se på løsninger som gir fiskeindustrien bedre tilgang på fisk fanget på norske kvoter, sier Sjømat Norge-sjefen.
Sjømat Norge har merket seg at den største leverandøren av drivstoff til fiskeflåten, Bunker Oil, har varslet permitteringer og nedskalering av sin aktivitet i Norge.
-Bygges bunkeranleggene ned så er kystflåten og servicefartøyene til havbruket tapere, sier Ystmark. De har ikke den samme muligheten til å rømme bort fra avgiften, og er helt avhengig av at det er bunkeranlegg oppover langs kysten, sier han.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Regjeringen utsetter avviklingen av CO₂-fritaket for fiske i fjerne farvann til 2026.
Velkommen til skatteseminar mandag 18. august 2025 i Trondheim.
Sjømat Norge på Arendalsuka 2025