(fremsidebilde: Linda Grandlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet presenterer de nye rådene. Foto: Sjømat Norge)
– Sjømat er og blir en kostholdsvinner. Det har det vært siden tidenes morgen. Nå må politikerene også ta grep for å sikre at mat servert i offentlig regi i større grad følger kostholdsrådene, sier Sjømat Norges administrerende direktør, Geir Ove Ystmark.
Sjelden før har kosthold vært så høyt på agendaen som under årets Arendalsuke. Årsaken ligger selvsagt i fremleggingen av de reviderte kostholdsrådene. Rådene ble sist revidert i 2012. Helsedirektoratet har hatt en omfattende prosess, over flere år, i forkant av lanseringen.
De nye rådene er nok en gang tydelig når det gjelder sjømat: Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt. (råd nr 4)
– Sjømat er bra for oss og bra for planeten. Norge er heldige som har tilgang til så mye forskjellig sunn og god sjømat, sier Ystmark.
– Vår utfordring har vært at konsumet av sjømat i Norge har falt de siste årene, særlig hos barn og unge.
En åttendeklassing spiser mer smågodt i uka enn sjømat, det bør bekymre samtlige politikere.
– Hva kan gjøres?
– Helsemyndighetene må sterkere på banen for at de offentlige innkjøpsordningene skal følge opp de nasjonale kostholdsrådene. Videre må sjømaten gis mer plass i Mat- og helsefaget, slik at barn og unge lærer å lage skikkelige gode sjømatretter.
Sjømat Norge har som et tiltak engasjert seg sterkt i arbeidet #MerAv, hvor det har vært utarbeidet undervisningsopplegg rettet mot elevbedrifter og kostholdsarbeid i ungdomsskole og videregående via Ungt Entreprenørskap (UE) I tillegg arrangerer Sjømat Norge, via MerAv arbeidet, konkurranse om Norges sunneste kantine for tredje året på rad. Her er målsettingen å sette det vi skal spise mer av på agendaen. MerAv har sammen med norske myndigheter forpliktet seg tilå øke konsumet av grove kornprodukt, frukt og grønt i tillegg til sjømat med 20 prosent.
– Nå må myndighetene og vi som bransje kjenne vår besøkelsestid og legge til rette for å øke konsumet av sjømat i Norge. Det er viktig for folkehelsen, avslutter Ystmark.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
I samarbeid med PwC inviterer Sjømat Norge våre medlemmer til webinar om internprisingsdokumentasjon tirsdag 19. november kl....
Onsdag 27. november kan du lære mer om rømmingssikkerhet i oppdrett, i Fiskeridirektoratets webinar-serie. De skal blant...
Hva kan et fast sjømatmåltid i barnehagen gjøre med sjømatgleden til barna?