– Vi er svært fornøyde. Her har politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet, samt embetsverket, tatt næringen på alvor. Det setter vi stor pris på.
Direktør for industri og handel, Stine Akselsen, roser fiskeriministerens vilje til å forstå.
Endringene som ble gjort fra 1. april har skapt stor frustrasjon for fiskeindustrien. En reduksjon i tillatt innblanding av brosme i fangstene til 20 prosent satte det en effektiv stopper for store deler av linefisket og flere var redd for at de måtte permittere.
Fiskeridirektoratet sendte tidligere i år ut på høring tiltak for å redusere fiske av brosme og lange. Utgangspunktet var at forskning tilsa at det måtte innføres begrensinger i fiske, for å hindre at det ble fisket for mye av fiskesortene.
– Dette viste seg å være en skivebom. Fiskere fikk langt mer brosme i fangsten. Det gjorde at mange ikke dro på sjøen fordi de var redde for at hele fangsten kunne bli inndratt. Dermed fikk ikke industrien sårt tiltrengt råstoff, forklarer Akselsen.
På denne tiden er hysefiske svært viktig for deler av industrien. Nå som grensen er hevet til 40 prosent forventer vi at fisket kommer i gang igjen, sier Akselsen. Dette er sårt tiltrengt råstoff for industrien, forklarer Akselsen.
Stine Akselsen sier at det nå er viktig at det forskes mer.
– Vi trenger en bedre bestandsforskning på brosme og lange langs kysten. De rådene som ble tatt som grunnlag for innblandingen på 20 prosent, baserte seg på fangster som var gjort langt unna kysten. Denne saken viser at vi trenger mer presis forskning slik at vi unngår slike situasjoner i fremtiden, sier Akselsen.
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.