Fiskeindustrien har alltid vært preget av sesongvariasjon, og behovet for arbeidskraft svinger i takt med tilgangen på råstoff.
Nofima har lagt fram en rapport om utenlandsk arbeidskraft i fiskeindustrien, som viser at andelen utenlandsk arbeidskraft har vært økende de siste årene. Samtidig viser undersøkelsen at utenlandske arbeidstakere har relevant kompetanse og høy motivasjon. Det generelle bildet er derfor at de utenlandske ikke står tilbake fra de norske når det gjelder kvalitet.
– Fiskeindustrien er bærebjelken i mange kystsamfunn, og vi ser flere eksempler på at utenlandske arbeidere velger å bosette seg i kystkommunene. Dette er positivt for både bedriftene og lokalsamfunnene som opplever økning i folketallet.
Allmenngjøring av fiskeindustrioverenskomsten innebærer at alle er omfattet av minstelønnssatsene, og gjennom samarbeidet med LO og NNN er vi opptatt av et seriøst og ryddig arbeidsliv – både for norske og utenlandske ansatte.
– På grunn av sesongsvingningene er det også viktig å beholde permitteringsregelverket for fiskeindustrien, som gir forutsigbarhet både for arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Johansen.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.