Ekspertgruppen ble oppnevnt av Nærings- og fiskeridepartementet som en oppfølging av Stortingets behandling av Sjømatindustrimeldingen våren 2016. Ekspertgruppen overleverte sin rapport til fiskeriministeren fredag 16. desember.
– Det har det siste året vært en veldig positiv utvikling når det gjelder fastsettelse av minstepriser. Vi har fått på plass prøveordninger med dynamiske minstepriser på sild, makrell, torsk, sei og kongekrabbe, og arbeidet fortsetter. Erfaringene med dynamiske minstepriser er positive, og ekspertgruppen gir god støtte til denne utviklingen, sier Johansen.
– For fiskeindustrien er det viktig at markedsmekanismene fungerer godt også i første hånd, og med dynamiske minstepriser tar vi hensyn til både prisoppgang og prisnedgang fortløpende. Dette fjerner også langt på vei risikoen for at minstepris blir satt feil og at den påvirker handelen på en uheldig måte, sier Johansen.
– Vi har også merket oss at ekspertgruppen påpeker at fiskesalgslagene ikke må bruke sin lovbeskyttede stilling til å gi selger en urimelig sterk posisjon sammenlignet med kjøper. Dette er et viktig spørsmål for Sjømat Norge, og vi legger til grunn at vi også på dette området vil fortsette samarbeidet med salgslagene i tiden fremover. Hensynet til balanserte salgsvilkår er også noe som er nedfelt i samarbeidsavtalen mellom Sjømat Norge, fiskesalgslagene og Norges Fiskarlag, sier Johansen.
Ekspertgruppen slår fast at fiskesalgslagene har et spesielt ansvar for å tilrettelegge markedsplassen, og mener salgslagene bør utnytte muligheten for fritt valg av omsetningsform.
– Et mangfold av omsetningsformer er en styrke for den norske sjømatnæringen, og vi mener det er viktig å legge til rette for ulike løsninger som gir både fleksibilitet og forutsigbarhet, sier Sverre Johansen. – I løpet av høsten har vi hatt forsøksordninger med leveringsavtaler for sild og makrell, og etter vår vurdering har disse fungert godt. Det vil være svært beklagelig, og stikk i strid med ekspertgruppens anbefaling, dersom Norges Sildesalgslag tar bort denne muligheten, fortsetter Johansen.
Den ferskeste prøveordningen med dynamiske minstepriser kom på plass onsdag 14. desember, da Sjømat Norge og Norges Råfisklag ble enige om sette i gang med dynamiske minstepriser også i førstehåndsomsetningen av kongekrabbe. Ordningen starter rett over nyttår, og innebærer at minstepris settes på basis av både førstehåndsprisene og eksportprisene.
– Markedet for kongekrabbe er fortsatt sterkt, og norske produsenter og eksportører har klart å utnytte mulighetene som kom med nytt reguleringsopplegg og en omfattende satsing på eksport av levende krabbe. Norske fiskere får godt betalt for kongekrabben, som er et ettertraktet produkt. Samtidig er markedene følsomme for endringer i tilførselen av krabbe, og med en dynamisk minstepris mener vi dette nå skal fanges opp også i minsteprisen, sier Kristin Alnes, fagsjef for industri og samfunnskontakt i Sjømat Norge.
Ordningen med dynamiske minstepriser er i stor grad et resultat av arbeidet med Sjømatindustrimeldingen. I forbindelse med arbeidet med denne ble Sjømat Norge, Norges Fiskarlag og Salgslagenes samarbeidsråd enige om å arbeide for innføring av dynamiske minstepriser. Dette vil bidra til å normalisere prisfastsettelsen på første ledd. Sjømat Norge har over tid jobbet for å få på plass en slik endring.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.