Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) la onsdag 30. september frem sine kvoteråd for 2016 for norsk vårgytende sild, makrell og kolmule. Havforskerne anbefaler en kvoteøkning på 12% for NVG-sild til neste år.
– Dette er svært gledelige nyheter for bransjen. NVG-silda har i mange år vært viktig råstoff for industrien i Norge, ikke minst for anleggene i nord. Siden 2010 har kvotene blitt kraftig redusert, nå ser vi en økning. Det er godt nytt for industrien at trenden med kvotenedgang nå ser ut til å kunne snu, sier fagsjef Kyrre Dale i Sjømat Norge
Den anbefalte kvoten for 2016 er 316.876 tonn, mens kvoterådet for i år var 283.013 tonn.
Makrelloverraskelse
For makrell innebærer kvoterådet derimot en drastisk reduksjon. For inneværende år var det anbefalt en totalkvote mellom 831.000 – 906.000 tonn, mens rådet for neste år er at fisket holdes under 667.385 tonn.
– Dette er uheldig for industrien. Utviklingen de seneste årene har vært positiv. Bestanden har vist full reproduksjonsevne, til tross for uenighetene om fordeling av bestanden mellom EU, Norge, Færøyene, Island og Grønland. Det er derfor svært uventet at forskerne anbefaler en så kraftig reduksjon av makrellfisket neste år, sier Dale.
– Forventningene har vært et stabilt makrellfiske: Dersom kvoterådet følges vil tilførselen av makrell til markedet bli kraftig redusert til neste år. Slike svingninger i tilførselen er uheldig for vår industri.
For kolmule tilrår ICES en moderat reduksjon i fisket i 2016. Anbefalt kvote for 2016 er på 776.391 tonn. Rådet for innværende år var på 839.886 tonn. Kyststatene skal møtes til forhandlinger om forvaltingen og fordelingen av både NVG-sild, kolmule og makrell i oktober. Kvotene for 2016 blir fastsatt av kyststatene.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer?
Hvilke matvarer skal det være mulig å markedsføre til barn?
Hva mener vi om regelverk for akvakultur på land?
Hvordan skal havområdene forvaltes? Sjømat Norge har gitt sine innspill til Miljødirektoratet.